Поклон Русије у оклопним возилима повећава готовост наше војске

Председник Србије Александар Вучић изразио је данас велику захвалност Руској федерацији и њеном председнику Владимиру Путину на 10 оклопно-извиђачких возила БРДМ 2, које је Војска Србије добила на поклон и подвукао да се не ради о старим возилима, већ о новијем моделу, који је Русија модернизовала.

„Ова возила су важна за очување нашег територијалног интегритета и имају превентивно дејство. Ми немамо никаквих освајачких планова”, рекао је Вучић у разговору са припадницима копненог рода Војске Србије у Нишу, на презентацији нових БРДМ 2 и истакао да та возила знатно дижу борбену готовост наших војних снага.

Обилазећи добијена возила, у друштву са начелником Генералштаба ВС Миланом Мојсиловићем и министром одбране Александром Вулином, Вучић је замолио амбасадора Русије Александра Боцан-Харченка да пренесе захвалност председнику Путину и министру одбране Сергеју Шојгуу за велику подршку коју су пружили Србији.

„Хвала Путину и Шојгуу на огромној подршци роду копнене војске Србије. То је огромна подршка за наше извиђачке јединице. Овај поклон снажни нашу готовост”, рекао је он.

Он је, осврнувши се на критике да је Србија наводно добила возила из 1962. године, казао да се не ради о „старинском оружју”, како неки тврде, већ да смо добили готово потпуно нова возила, која имају већу заштиту, панорамски нишан и која могу да пуцају у покрету, што Војска Србије до сада није имала.

Пренео је да у возилу посада од пет припадника може да издржи 24 сата, додајући да је то врхунско извиђачко возило.

Вучић је истакао и да се ради о поклону Руске федерације и Путина, што грађани Србије треба да знају.

„Нисмо ништа платили. Поносан сам и срећан. Хвала братском руском народу и руској држави. Пошто је тренутно модерно да се говори против Путина, ја нећу бити модеран и захваљујем се председнику Русије”, поручио је он, пренео је Танјуг.

Истакао је да су Руси израдили одлично возило за себе за најтеже могуће услове, из којег се може пуцати у покрету, и непријатељ видети свих 360 степени.

Указао је да су Руси комплетну модернизацију возила извршили и у то уложили велики новац.

„Ово је возило које има употребну вредност, које на озбиљан начин повећава нашу борбену готовост”, уверен је он.

Упитан шта нашој војсци стиже још у наредном периоду Вучић је казао да смо платили четири МИ 35 и три МИ 17, то јест седам хеликоптера који треба ускоро да стигну.

Упитан када ћемо да добијемо преосталих 20 возила БРДМ, изразио је уверење да ћемо и њих још 10 тенкова добити до краја године, указујући да су и ова оклопна возила стигла упркос противљења многих.

Поновио је данас да војницима, а тако и официрима, следи значајно повећање плата и ове године, а верује да ће то бити случај и следеће.

Руски амбасадор Александар Боцан-Харченко је изразио захвалност Вучићу због његовог чврстог става у корист развоја руско-српских односа и сарадње.

„Русија је спремна и биће спремна, и председник Путин је то рекао, за војну и војно-техничку сарадњу са Србијом полазећи од тога да јачање оружаних снага и оперативне способности представља неотуђиви део суверенитета и територијалног интегритета државе. Наставићемо у овом правцу”, рекао је Боцан-Харченко.

Један од руских техничара који помажу српској војсци на пуштању у употребу пристиглих возила каже да су Срби и Руси братски народи и да су за браћу спремни да учине све.

„За словенско братство и пријатељство спремни смо на све. да подржимо и ојачамо борбену готовост не само наше земље него и других. Ми смо браћа”, рекао је он председнику Србије.

Како и куда су дошла возила – наша је ствар

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да је Србија успела да допреми 10 оклопно-извиђачких возила БРДМ 2 из Русије поштујући међународно право.

На питање како је Србија „разбила блокаду”, пошто су Румунија и Бугарска, „по налогу НАТО”, забраниле пролаз возилима, Вучић је рекао: „Како и куда су дошла – наша је ствар”, јавља Танјуг.

Истакао је да су возила, која су поклон Руске Федерације, допремљена у складу са законом и договором са Москвом.

Очекујемо и наручене руске хеликоптере

Председник Александар Вучић истакао је данас да Србија очекује испоруку укупно седам руских хеликоптера МИ 35 и МИ17.

Вучић је поновио да је Србија захвална Русији и руском председнику Владимиру Путину на 10 оклопно-извиђачких возила БРДМ2, која су поклон Војсци Србије, те додао да се очекује да нам из Русије стигну и хеликоптери МИ 35 и МИ17, који су наручени и плаћени.

„Поносан сам на нашу војску, на људе који увек служе Србији и штите Србију. Поносан сам на ових 10 БРДМ2 возила, модернизованих, које смо добили од Русије и велико хвала и Владимиру Путину, Сергеју Шојгуу и амбасадору Боцан-Харченку”, поновио је Вучић у изјави новинарима након што је присуствовао презентацији нових возила.

Вучић је истакао да Србија није платила ни модернизацију тих возила, већ су, истиче, она таква стигла из Русије и, како је истакао, драстично повећавају оперативну и маневарску способност и ватрену моћ Војске Србије.

Такође, указао је да домаћа наменска индустрија производи модерне ракете, код којих је од седам до 10 пута брже излетање, тако да возило може брже да их испали и што пре се склони од непријатеља.

„То је нешто од великог значаја за земљу, то ради наша Прва Петолетка”, рекао је Вучић, јавља Танјуг.

Председник је навео да се очекује да још нешто стигне као донације Русије, али и оно што је Србија наручила и платила, а то су хеликоптери, пре свега – четири МИ 35, као и три МИ 17.

Вучић је рекао да је МИ 17 можда и најбољи хеликоптер који постоји.

„Ми ћемо их употребити за превоз јединица и интеревенције, где год се дешава нешто где је непоходна хитна интервенција. Већ смо их куповали, и куповаћемо”, рекао је Вучић.

Он је указао да хеликоптери МИ 35 имају огромну ватрену моћ, „застрашујућу”, посебно када раде у паровима.

„Још једном – велико хвала Путину, и вама амбасадоре и молим вас да пренесте захвалност и минситру Шојгуу”, обратио је председник амбасадору Боцан-Харченку.

Поповић требало да се консултује, али није имао зле намере

Председник Србије Александар Вучић сматра да је Ненад Поповић као министар требало да се консултује са премијерком по питању Косова и Метохије, али је уверен да није имао зле намере.

Вучић је тако коментарисао изјаву Поповића да је Бриселски споразум мртав, уз опаску да на такве изјаве има право као шеф странке, али да је као министар требало да се консултује са премијерком Аном Брнабић која му је, као члану своје владе, замерила на тој изјави.

На питање да ли став министра Поповића нарушава стабилност владе, Вучић је рекао да увек подржава Ану Брнабић и да „ће све бити у реду”.

„Рекао је да је Бриселски споразум мртав. Да ли је мртав или не, није на њему као члану владе да процењује. Да ли смо завршили са европским интеграцијама, није његово да процењује као члан владе, већ само као лидер партије. Али, пошто је члан владе требало је да се консултује”, објаснио је он, јавља Танјуг.

Вучић је подвукао да се разговором може све решити, као и увек.

Критиковао је лицемерје код оних, како каже, који би да говоре како би неко да штити Устав или не, а који најгоре говоре о Поповићу.

„Само би да нађу да има сукоба, пукотина и проблема… Живот носи са собом и различите ставове, а важно је да седнете и разговарате”, поручио је он.

Амбасадор Русије: Помагаћемо Србији и даље

Руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко рекао је данас у Нишу, после приказа оклопних возила која је Србија добила од Русије, да је његова земља спремна да и даље помаже Србији на јачању одбрамбене способности.

„Русија је спремна и има интерес, као и Србија, за развој ове сфере наших односа”, истакао је Боцан-Харченко.

Та сарадња има, истакао је амбасадор, „војну, техничку, па и политичку димензију”:

„Ми, Руси, разумемо да је модернизација, јачање и опремање војске неотуђиви део заштите суверенитета сваке земље, у овом случају Србије. Русија је спремна да помогне”, рекао је Боцан-Харченко новинарима, јавља Танјуг.

Навео је да су ова возила која су данас приказана поклон Русије, али да се планира и даљи развој војно-техничке сарадње.

Како каже, и председник Русије сматра да је јачање војске од великог значаја за суверенитет земље.

Додао је и да Русија пружа помоћ јачању одбрамбене спремности Србије, али и безбедности региона.

Изразио је захвалност српском председнику Вучићу због спремности за развој свеобухватних руско-српских односа.

„Ја сам захвалан, поносан и велика ми је част да имам данас прилику да учествујем у овом догађају, који сведочи о развоју наших односа и у области војно-техничке сарадње”, рекао је амбасадор.

Политика

Поклон Русије у оклопним возилима повећава готовост наше војске

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »