Ивица Дачић: Тужилаштво да испита Јеремића и Тадића

 

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да Тужилаштво, судови и надлежни органи треба да утврде да ли су Вук Јеремић и Борис Тадић радили науштрб интереса Србије и да ли су од Русије тражили да не ставља вето у УН када је реч о КиМ.

Дачић је то рекао за Српски телеграф, а поводом документа руских обавештајаца у коме пише да је Јеремић у новембру 2005. године тражио од Руса да не буду препрека косовској независности.

Дачић је оценио да је то равно издаји земље и истакао да мора да се прецизно утврди зашто је он тражио од Руса да не улажу вето у СБ УН.

„Исто тако треба истражити и који је мотив Јеремић, који је тада ишао у Русију као саветник председника државе Бориса Тадића, имао када је рекао да „неадекватан приступ томе може коштати каријере сваког српског политичара“, казао је Дачић.

Према његовим речима, Јеремић је у праву у једној ствари и да је Србија скупо платила учинак његове и Тадићеве власти.

„Велику штету нанели су и држави и нашој борби за КиМ јер су управо Тадић и Јеремић ти који су дозволили да се питање Космета измести из УН. Јеремићева је заслуга и формулисање питања које је Србија поставила међународном суду правде, што данас и Харадинај и Тачи славе, јер је то био један од темеља независности Приштине“, оценио је Дачић.

Он подсећа да је суд тада рекао да декларација о независности Косова није у супротности са међународним правом, као и да је одлука готово дискредитовала позицију Београда у борби за очување територијалног интегритета и суверенитета.

Дачић истиче да се Јеремић тада понашао као дипломатски дилетант и да се „ништа ту није променило“, јер се исто понаша и данас.

„Зато је неопходно да се утврди истина да видимо ко је шта радио иза кулиса, па да грађани следећи пут када изађу на изборе одлуче да ли желе да они који су нашкодили интересима Србије опет дођу на власт“, рекао је Дачић.

Извор: Танјуг

The post Ивица Дачић: Тужилаштво да испита Јеремића и Тадића appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »