Горан Триван за ТВ Хепи: Еколошка безбедност је кључна за опстанак свих народа на планети

Гост емисије „Добро јутро Србијо“ био  је министар заштите животне средине Горан Триван, који је водитељки Јовани Гргуревић одговарао на најактуелнија питања из ове сфере.

Последњих месеци у Србији се много спекулише о загађености ваздуха, река, све учесталијим поплавама, па се поставља питање да ли Министарство заштите животне средине има потребне ресурсе за очување вода:

– Србија је последња земља у региону по количини површинских аутохтоних вода, када су подземне воде у питању, ми имамо више од 300 извора, које су у еколошком смислу неискориштени, е то је ресурс који бисмо у наредном периоду требали да искористимо- објаснио је господин Триван, а онда истакао једну битну ствар, да је еколошка безбедност кључна безбедност за опстанак свих народа на планети.

Министар Триван тврди да због свакодневних проблема занемарујемо многе ствари које су кључне за наш опстанак у наредних 100 година, а то су вода и земљиште, али и додао сурову чињеницу:

– Не можете се бавити екологијом, а да то није уско везано са економијом, истовремено морате да уложите новац. Истовремено смо ишли путем којим је ишла цела цивилизација, користећи примењене технологије. Они који сада имају права, више не користе технологије и тако даље. Али, истина је да не постоји сегмет за који нисмо везани, нарочито здравство. Уколико не водите рачуна о животној средини уложићете новац у лечење, а заборављате да бисмо пре свега требали да се бавимо превенцијом – објашњава Триван.

Гост емисије „Добро јутро Србијо“ изнео је пред милионским аудиторијумом телевизије Хепи чврст став да је против изградње нуклеарних електрана:

– Сва досадашња искуства говоре о томе да је изградња толике количине енергије са собом носи многе ризике. Они који су заговорници те идеје тврде да постоје многи системи који у свету функсионишу на пристојан начин, ја нисам сигуран да је тако. Тачно је да уколико се нешто деси у нуклеарној електрани у Словенији и Бугарској и ми смо угрожени, али повећавати ризик имајући електрану у Србији, нисам сигуран да је то паметно – био је искрен Триван.

Извор: ТВ Хепи

The post Горан Триван за ТВ Хепи: Еколошка безбедност је кључна за опстанак свих народа на планети appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »