Би-Би-Си о мигрантима: Граничари их туку

Британска државна телевизија Би-Би-Си објавила је причу о мигрантима који преко Хрватске покушавају да дођу у Европу, али које хрватски граничари протерују назад у БиХ. Причу су назвали «Претучени и опљачкани: Како Хрватска управља својим границама».

Новинари Би-Би-Си провели су неколико дана с мигрантима и обишли граничне прелазе. Истакли су да мигранте илегално хапсе и илегално протерују у БиХ. Такође, вређају их и нападају.

На снимку мигранти показују своје повреде на телу за које тврде да су им нанели хрватски полицајци. Неки од младића су брутално претучени и имају повреде главе или чак сломљене руке.

Седамнаестогодишњи Мустафа из Египта такође је био претучен.

«Ударали су ме и ударали. Говорио сам им:Због чега ми то радите, ја сам малолетан. Не ударајте ме», а они су ме ударали јаче» – рекао је новинарима.

Градоначелник Бихаћа Шухрет Фазлић испричао им је да је својим очима видио како хрватски граничари илегално враћају мигранте у БиХ. Упркос упозорењима, хрватски полицајци су рекли да су добили таква наређења.

Би-Би-Си је подсетио на видео снимљен прошле зиме када су активисти кренули с мигрантима и носили скривене камере. На снимку се види како их полицајац удара ногом, а други држи пиштољ у рукама.

«Добио сам наређење од свог шефа, а он од свог. Накнадно смо схватили да је то погрешно. Речено нам је да их ухватимо пре него дођу до активиста за људска права или било којег места где могу затражити азил» – рекао је хрватски полицајац анонимно.

Мигранти и даље тврде да им полицајци у Републици Хрватској краду новац, мобилне и друге предмете.

Би-Би-Си напомиње да упркос снимцима Хрватска и даље негира ове тврдње. Такође, хрватска влада одбила је да одговори на питања ове медијске куће. Подсетили су да је председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић рекла да се мигранти сами повреде на путу кроз шуме до њихове територије.

«Овим путем је прошле године стигло 20.000 мигранта. Око 5.000 их је још у БиХ и покушавају да дођу у ЕУ» – навео је Би-Би-Си, пише Клиx.

Би-Би-Си о мигрантима: Граничари их туку

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »