Весић: Први корак ка обнови Команде ратног ваздухопловста

Заменик градоначелника Горан Весић изјавио је данас да је Завод за заштиту споменика културе града Београда расписао тендер за израду техничке документације за реконструкцију зграде Команде ратног ваздухопловства у Земуну.

Фото Беоинфо

«Дошло је време да се ова зграда саграђана 1936. године, према пројекту архитекте Драгише Брашована, делимично уништена у НАТО агресији 1999. године, коначно обнови. Према договору који сам постигао са министром одбране Александром Вулином, Град Београд ће финансирати израду пројекта реконструкције Команде ратног ваздухопловства, а потом ће Влада Републике Србије финансирати обнову ове јединствене зграде», рекао је Весић и додао да је срамота што никоме за протеклих 20 година није пало на памет да започне обнову тог значајног здања.

Весић је истакао да очекује да ће Команда ратног ваздухопловства бити обновљена у време када се буду завршавали радови на реконструкцији Главне улице у Земуну, који су планирани за наредну годину, саопштио је градски Секретаријат за информисање.

«У овом тренутку у Земуну радимо на рестаурацији 70 фасада у старом језгру Земуна, а завршили смо реконструкцију пешачке зоне у Господској улици и на Магистратском тргу. Почиње изградња пристана, рестаурација Гардоша као и изградња подземне гараже код хале Пинки», навео је заменик градоначелника.

Он је указао да ће обнова зграде Ратног ваздухопловства сасвим сигурно бити веома обимна и захтевна.

«До завршетка пројекта који ради градски Завод за заштиту споменика нећемо знати колико ће коштати обнова, али наша морална обавеза је да обновимо ту зграду», истакао је Весић.

Он је подсетио да је Завод за заштиту споменика културе града Београда прошле недеље завршио пројекат санације фасаде на згради старе железничке станице на Савском тргу.

«Овај пројекат је предат Дирекцији за имовину Републике Србије која ће расписати тендер за реконструкцију фасаде која треба да буде завршена до Сретења 2020. године, односно Дана државности Републике Србије. Завод за заштиту споменика почиње и радове на пројекту ентеријера зграде старе железничке станице што је увод у претварање овог објекта у простор намењен култури», најавио је Весић.

Он је подсетио да је завршена реконструкција Великог степеништа на Београдској тврђави, као и да почиње реконструкција моста код Сахат куле и споменика Победник који се налази у веома лошем стању.

«Током ове јесени Секретаријат за инвестиције завршава и пројекат реконструкције зграде бивше Војне академије из 19. века, тако да се надам да бисмо наредне године могли да почнемо реконструкцију ове зграде и њено претварање у Музеј града Београда», закључио је заменик градоначелника.

Весић: Први корак ка обнови Команде ратног ваздухопловста

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »