Оптимизам Џонсона: Напуштање ЕУ је пут у благостање

Британски премијер Борис Џонсон рекао је у суботу да «брегзит» представља огромну економску шансу, а да га је његова претходница Тереза Меј третирала као «непријатељски климатски догађај».

 (AP Photo/Czarek Sokolowski, FILE)

У говору у Манчестеру, на северозападу земље, где је дошао да обећа нове инвестиције у регионама који су гласали за излазак Британије из ЕУ, Борис Џонсон је рекао да ће појачати преговоре о трговинским споразумима после «брегзита» и успоставити «слободне луке» да би подстакао привреду.

— Напуштање Европске уније представља огромну економску шансу да се раде ствари које нисмо могли да радимо деценијама — рекао је Џонсон.

Џонсон је у свом говору изложио приоритете за земљу, и обећао да ће дати већа овлашћења локалним заједницама и ојачати телекомункациону и саобраћајну инфраструктуру.

Поново преузети контролу не значи само да ће Вестминстер повратити свој суверенитет од ЕУ, то такође значи да ће наша села, наши градови и наше општине добити аутономију — рекао је он.

Упитан о преговорима у вези с «брегзитом», он је рекао да је спреман да разговара са партнерима из ЕУ, али само ако се такозвани бекстоп, клаузула која спречава враћање на физичку границу између Ирске, чланице ЕУ, и Северне Ирске, искључи из споразума о разлазу који је закључила Мејова.

— Приступ владе Велике Британије није у томе да престане да се ангажује, нити да буде удаљена, као ни да чека да они дођу код нас. Покушаћемо да решимо тај проблем — додао је Џонсон.

Он је рекао да не могу да реше проблем док «антидемократски бекстоп», којим настоји да се подели земља, остане у споразуму.

— Потребно је да га одмах укинемо и онда можемо да напредујемо — рекао је Џонсон.

Оптимизам Џонсона: Напуштање ЕУ је пут у благостање

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »