Ђорђевић: Труднице да пријаве послодавце који не поштују њихова права

Министарство рада, запошљавања и социјалне политике, под слоганом „Имаш избор. Пријави“, позвало је труднице и породиље које сматрају да су им права угрожена да послодавце пријаве на бесплатни број телефона, а министар Зоран Ђорђевић каже да тај телефон постоји већ годину и по дана, али да је сада препуштен Канцеларији за Е-управу.

Ђорђевић је рекао да је држава након разговора са разним НВО и трудницама показала да жели да реагује брзо и ефикасно.

Труднице и породиље које сматрају да су им права угрожена могу да пријаве послодавце на број телефона 0800-300-307.

У оквиру тог броја телефона постоји опција за труднице и инспектори ће сваки од тих позива да провере и да изађу на лице места уколико се то захтева.

Ђорђевић каже да је до среде поподне било 32 позива од којих су 26 била употребљива и додаје да су позиви узети у разматрање и да ће инспектори изаћи на терен и видети да ли постоји кршење закона.

Министар је поручио да ће послодавци, ако буде било основа за то, бити кажњени и да ће њихова имена бити објављена на посебном делу сајта.

Он је подсетио да су санкције постојале и раније, али да су неки послодавци свесно плаћали казне и да осим тога нису имали никакав други прекор. Искуство из борбе против рада на црно показало је, каже Ђорђевић, да људи гледају када је неко на тој листи.

Каже и да је постојала недоумица код запослених на одређено време, али истиче да и њима уговор мора да буде продужен до истека породиљског.

Ђорђевић је најавио и рад са медијима како би грађани знали која све права имају.

Он је напоменуо да су пријаве анонимне и да инспекција не помиње имена оних који пријаве послодавце. Особа која пријави послодавца има право да добије повратну информацију о раду инспекције.

 

 

 

извор: Танјуг/РТС


Source: Српска напредна странка (https://www.sns.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »