Сећање на смртоносни земљотрес(ФОТО,ВИДЕО)

Главни град Северне Македоније обележио је 56 година од катастрофалног земљотреса 1963. године, у коме је погинуло 1.070 људи, док је око њих 3.000 било повређено.

Сваке године 26. јул подсећа на дан када је катастрофални земљотрес својом рушилачком снагом однео велики број људских живота и Скопље претворио у рушевину, али и на солидарност коју су потом показали не само његови грађани већ и цео свет.

— Овај датум је урезан у колективној меморији Скопља као један од најтежих тренутака у његовој историји и постојању — навели су градске власти Скопља.Вест о земљотресу у Скопљу тада је постала главна тема у свету.

Град је добио помоћ и донације, убрзо је постао симбол солидарности и место где су се по први пут након Другог светског рата поново сусрели амерички и совјетски војници.

Пре 56 година велики сат на Старој железничкој станици у Скопљу се замрзао. Остао је да сведочи да је 20 секунди било довољно да се заустави живот у граду. Скопље се сећа — написао је премијер Северне Македоније Зоран Заев на свом твитер-профилу.

Сећање на смртоносни земљотрес(ФОТО,ВИДЕО)

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »