Како би Хан да подстакне емигранте да се врате на Балкан

Европски комесар за проширење и суседску политику Јоханес Хан жели да подстиче повратак емиграната из земаља кандидата за чланство у ЕУ. Свом тиму је наложио израду концепта који би нудио финансијску помоћ за започињање послова у домовини.

Јоханес Хан (фото: Лола Ђорђевић)

Јоханес Хан је у интервјуу агенцији АПА рекао да му је председник Србије Александар Вучић пренео да Србија бележи прве повратнике. Хан у томе види резултат «позитивне спирале».

Хан, који је у протекла два дана посетио Северну Македонију и Србију, указао је да је одлазак младих, добро образоване радне снаге у регионе са већим примањима, пре свега ЕУ, у свим земљама Западног Балкана проблем.

Србија ће ускоро претећи Црну Гору, која је до сада водила по просечним примањима, а уз то већ јој, због фирми, на пример из аутомобилске индустрије, недостаје стручна радна снага.

Хан повратак емиграната сматра сигналом да се привреда земље налази на добром путу.

Говорећи о свом мандату на месту комесара за проширење, Хан је рекао да је поносан што се на основу његовог ангажовања променио концепт односа према суседима и земљама Балкана.

Према његовим речима, наметнут је мото «или извозимо стабилност или ћемо увести нестабилност», чиме се развило схватање да ЕУ добије нешто натраг из тог региона, и да инвестиције не треба сматрати изгубљеним, те се квалитет пројеката побољшао.

 

Танјуг

Како би Хан да подстакне емигранте да се врате на Балкан

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »