Ирски премијер Лео Варадкар: Брегзит без споразума може да доведе до поновног уједињења Ирске

Брегзит без споразума Лондона и ЕУ могао би да доведе до поновног уједињења Ирске и нашкоди Великој Британији, изјавио је ирски премијер Лео Варадкар.

«Једна од ствари која би заиста могла да заболи (у Великој Британији), парадоксално, био би тежак Брегзит, али и за Северну Ирску и за Шкотску», рекао је Варадкар у петак на конференцији за новинаре на летњем универзитету у округу Донегал.

«То је проблем с којим ће се суочити», рекао је он, а преносио је у суботу неколико медија, укључујући и дневник «Ајриш индепендент».

Нови британски премијер Борис Џонсон захтева нови споразум о разводу од Европске уније, укључујући «укидање» ирске «сигурносне мреже», и тај његов захтев је одмах проглашен «неприхватљивим», како је рекао преговарач ЕУ Мишеле Барније.

«Сигурносна мрежа», по Варадкару, има за циљ да спречи повратак граничне контроле између британске покрајине Северне Ирске и њеног суседа, Републике Ирске, чланице ЕУ, после Брегзита.

«Људи који би се могли описати као умерени националисти или умерени католици, који су мање-више задовољни статусом кво, видеће предности у јединственој Ирској», рекао је Варадкар.

«И све више и више ћете видети либералне протестанте, либералне унионисте како почињу да се питају где се највише осећају код куће», рекао је он. «Да ли у националистичкој Великој Британији која говори о евентуалном поновном успостављању смртне казне и таквих ствари, или у заједничкој европској кући и Ирској?».

Ирски министар сполних послова Сајмон Ковенеј је у петак у Белфасту ;оптужио Џонсона да «намерно» Велику Британију «доди у чеони судар» са ЕУ.

Године 1988. потписивањем споразума «Велики петак» окончане су три деценије «превирања» у Северној Ирској, како је званично названо смротносно насиље између националистичких (католичких) републиканаца — присталица ирског уједињења, и лојалних униониста (протестаната) — заговорника верности британској круни.

Ирска страхује да би се у случају изласка Велике Британије без споразума са ЕУ поново успоставила копнена граница и контрола између Северне Ирске и Републике Ирске што би могло изазвати поновно избијање насиља.

Ирски премијер Лео Варадкар: Брегзит без споразума може да доведе до поновног уједињења Ирске

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »