Дачић и Монкада: „Србије и Никарагва имају висок степен пријатељских односа, уважавања и подршке у очувању националних интереса“

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић састао се с министром иностраних послова Републике Никарагва Денисом Монкадом.

На заједничкој конференцији за новинаре, министар Дачић је рекао да Никарагва неће мењати став и доследно ће подржавати међународни правни поредак и борбу Србије за очување територијаног интегритета и сувернетита.Министар је нагласио важност става Никарагве, подсетивши на притиске које су бројне државе трпеле и трпе како би подржале Приштину, али и на чињеницу да је Костарика, јужни сусед Никарагве, прва земља на свету која је признала једнострано проглашену независност Косова и Метохије.

„Никарагва, са којом имамо 40 година дугу диопломатску традицију, подржава и борбу Србије за наставк дијалога као начин за превазилажење проблема Београда и Приштине“, рекао је Дачић.

Никарагва неће подржати ни учлањење тзв. Косова у међународне организације – Интерпол, Унеско и многе друге, речено је на заједничкој конференцији двојице министара који су подсетили да Никарагва и Србија имају висок степен пријатељских односа, уважвања и подршке у очувању националних интереса. Србија је подржавала и подржаваће ову централно америчку државу, која јој је пријатељ, рекао је шеф српске дипломатије.

Министар Дачић је истакао да је неоходно јачати економску сарадњу две земље која је минимална. Додао је да је добро што је Монкада Колиндрес посету искористио и за разговоре са премијерком Аном Брнабић, представницима Министарства економије и Привредне коморе.

Министар је оценио да постоји простор за унапређење система политчких консултација са Никарагвом и сарадње у различитим областима – министарстава унутрашњих послова, одбране, војне сарадње, као и у области културе, образовања, програма размене студената, стипендија.

Министар Денис Монкада рекао је да посета има за циљ поред, учвршћивања приатељских веза и сарадње, јачање трговинске размене, унапређења инвестиција сарадње на пољу пољопривреде, која заузима велики део привреде Никарагве, такође услужних делатности, фертилизатора.

Министар Дачић је подсетио да је са званичницима Никарагве недавно поптисао споразум о укидању виза за носиоце диломатских и службених пасоша и да очекује да ће га Скупштина ускоро ратификовати.

Извор: МСП

The post Дачић и Монкада: „Србије и Никарагва имају висок степен пријатељских односа, уважавања и подршке у очувању националних интереса“ appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »