Америка тражи 100 милиона долара од руског држављанина због кршење закона

САД захтевају од руског држављанина Александра Виника, чију екстрадицију траже од Грчке, надокнаду од 100 милиона долара за наводно кршење америчких закона, наводи се у саопштењу истраге.

Тужба је поднета против Виника и, наводно, његове онлајн-берзе ВТС која се бавила анонимном трговином биткоинима и другим криптовалутама. Платформу је користило 700 хиљада људи. Тужиоци су саопштили да је ВТС прекршио амерички закон о банкарској тајни.

„ВТС су користили сајбер-криминалци по целом свету. Она је била једна од главних организација која се бавила прањем и зарадом новца од криминалне делатности, конверзијом тих прихода из дигиталних валута, укључући биткоине у традиционалне валуте, као што су амерички долар, евро и рубље“, наводи се у документу истраге.

Онлајн-берза није тражила од корисника чак ни основне личне податке и документа, што је омогућавало извођење анонимних трансакција. Само у САД преко берзе је било извршено више од 21 хиљаде трансакција у биткоинима у вредности од скоро 300 милиона долара.

Виник је био ухапшен 25. јула 2017. године у предграђу Солуна по америчкој потерници. Он се још увек налази у Грчкој, иако је тражена његова екстрадиција САД.

Спутњик

Америка тражи 100 милиона долара од руског држављанина због кршење закона

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »