Заједнички гранични прелаз са Северном Македонијом

Скупштина Србије усвојила је данас Закон о потврђивању Споразума између Владе Србије и Владе Северне Македоније о успостављању заједничких контрола на граничном прелазу за међународни друмски саобраћај Прешево-Табановце.

Министарка грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић рекла је у расправи да је за конкурентност и повезивање важно да се са суседима граде заједнички гранични прелази како би се олакшао проток робе и људи.

«Без обзира на то колико улажемо у инфраструктуру, градимо ауто-путеве и модернизујемо железницу, постоји проблем нефизичких баријера, које нису само питање гужви у летњем периоду. Оне поготово постоје код превоза терета где се некад чека и по 10 до 15 сати на Хоргошу, Батровцима, Димитровграду», рекла је Михајловићева.

Она је истакла да је то главни разлог због којег се кренуло у разговоре са суседним земљама да се направи једна контрола на граници.

«Једна од њих је и овај споразум, који је настао на иницијативу председника Србије Александра Вучића. Верујемо да ће формирање заједничке контроле између Србије и Северне Македоније олакшати прелазак границе и међународни друмски саобраћај», рекла је тада Михајловићева.

Она је нагласила да се Влада Србије залаже да се прошире капацитети, после Батроваца, и на граничним прелазима Хоргош, као и код Димитровграда.

«Имаћемо на мосту Љубовија-Братунац заједнички гранични прелаз са Босном и Херцеговином, а циљ нам је да то урадимо и са свим другим земљама, а верујем да је то важно и за наше суседе и за регионално повезивање», рекла је министарка Михајловић.

Заједнички гранични прелаз са Северном Македонијом

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »