Вучић: Вратићемо се преговорима, не могу да знам кад

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће се Приштина и Београд сигурно вратити за преговарачки сто, када дође до укидања такси, али да не може да зна да ли ће то бити до краја године.

Александар Вучић (фото:Лола Ђорђевић)

«Преговора мора да буде. И кад су стране у ратном сукобу, мора да се седне за преговарачки сто… Ко мисли да је разговарати лоше и да је компромис ружна реч… Ја мислим да је добра реч. А они који би желели да воде земљу на другачији начин, ја им желим све најбоље, али морају да добију подршку грађана», рекао је Вучић за телевизију Прва.

Вучић подсећа да је унапред рекао да ће се премијер привремених косовских институција Рамуш Харадинај у Хагу задржати 24 до 48 сати.

«Толико се задржао да би проверио какви су хотели у Хагу, а суштински се задржао један сат. Онда је чекао да дође ноћу, да слика буде импресивнија, како стиже у Приштину као велики херој», рекао је Вучић.

Упитан шта му у вези са тим каже европски комесар Јоханес Хан, Вучић каже да је он нормалан човек и да жели наставак дијалога, те да је о томе синоћ са њим разговарао три-четири сата.

Каже да до наставка дијалога може да дође ако се укину таксе.

Упитан да ли је ЕУ свесна свог пораза јер не може да убеди Приштину да повуче таксе, Вучић поставља контрапитање — зашто било ко мисли да је то пораз ЕУ.

Упитан шта му кажу страни званичници на то што су готово сви званичници косова практично бивши чланови ОВК:

«Кажу ми, добар дан, како сте… Они их довели на власт… Сваки од њих има неку улицу у Приштини, још да дају улицу и Јеремићу због одлуке Међународног суда правде», рекао је Вучић.

Понавља да српска суза нема родитеља и да не верује да ће правда бити задовољена, те истиче да нама остаје да се боримо за себе, помажемо Србима на КиМ и изграђујемо земљу.

Вучић је рекао да не зна шта је Ивица Дачић мислио и у ком контексту када је рекао да је наша суздржансот дошла до краја.

Истакао је да Србија мора да показује стрпљењење, трпељивост, предвидивост, као и до сада, и стабилност.

«Претње због политичке мржње јер земља напредује»

Говорећи о претњама њему и његовој деци на Твитеру, председник је рекао да иза тога не стоји психичка растројеност, већ острашћеност и политичка мржња због тога што Србија напредује.

Истакао је да полиција чека потврду компаније «Твитер» да ухапси особе које стоје иза тога мада, каже, није сигурно да су те особе још у земљи.

Вучић је гостујући на Првој телевизији рекао да није реч о психопати, већ о двоје људи који се смењују у писању коментаре «а које прате представници Ђиласове странке и други из опозиције».

Каже да је тај твит изазван оним што је написао због успеха у Железари Смедерево.

«То није дошло преко ноћи. То је била борба за коју сам мислио да је немогућа, да спасемо Железару и 5.000 радних места. Само нам је требало 100 милиона евра да угасимо Железару. После све те борбе био сам помало узбуђен и оставио поруку за нешто што је евидентан успех», рекао је Вучић.

Предсендик каже да је држава успела да реши питање Железаре и да је поносно то саопштио.

«Мој посао је да и даље бринем о грађанима и решавам њихове проблеме», додао је Вучић.

Председник је, упитан шта његова ћерка Милица каже на те претње, рекао да данас иде по њу, и да је она јака, веома снажна особа.

«Милици не морате превише да објашњавате», истакао је Вучић додајући да или је веома снажна или успешно крије своје емоције.

Поручио је да не може да буде лош и уради нешто лоше, да би његови политички противници изгледали боље.

Одбацио је и тврдње опозиције да их актуелна власт прати и прислушкује.

«Више људи опција за чело СНС-а»

Председник Србије и лидер СНС-а рекао је да за новог шефа партије има више људи на уму.

Неки који га моле да остане стварно тако мисле, а неки, каже, размишљају «пожури мало».

На питање што није било казни за оне из СНС који не раде добро, Вучић је рекао да ће бити казни, за неке пре избора, а за неке после избора.

«Неки министри ће бити кажњени после избора, када буду схватили да више нису министри, а неки пре избора у смислу кандидатуре за изборе», објаснио је Вучић.

Додаје да осећа дозу умора и да ће у партији коју води доћи ускоро до значајнијих промена.

«Бојкот избора ствар опозиције, важни људи који протестују»

Председник је рекао да је питање најављеног бојкота редовних парламентарних избора дела опозиције — њихова ствар, али да је суштина да избори не могу да буду покрадени и да ће Србија позвати Канцеларију за демократске институције и људска права ОЕБС-а управо да провери изборне услове и да грађани то коначно знају.

Мора се, каже, водити рачуна о грађанима који протестују, а не о политичким лидерима, који, истиче, не завређују пажњу.

Приметио је да се посебно мора водити рачуна о младима, и да ће се управо у оквиру најављеног инвестиционог циклуса видети да држава брне о њима, њиховој будућности, да их запосли, повећа плате…

Танјуг

Вучић: Вратићемо се преговорима, не могу да знам кад

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »