Украјински амбасадор предлаже „хрватски сценарио“ за заузимање Донбаса

Украјинске власти би требале да следе такозвани „хрватски сценарио“ за „ослобађање“ Донбаса, сматра Александар Левченко, амбасадор Украјине у Хрватској и у Босни и Херцеговини.

„Хрватски сценарио“ предвиђа увођење војника на територију Доњецке и Луганске Народне Републике, као и разоружавање народне милиције, рекао је Левченко на Јутјуб каналу политиколога Јурија Ромањенка.

„Таквим сценариом ће се омогућити решавање питања избора на територији коју сада контролишу самопроглашене републике, биће омогућено и разоружавање снага самоодбране, као и повлачење незаконитих оружаних формација“, каже Левченко.

Подсетимо — у августу 1995. године хрватска паравојска је започела геноцидну операцију „Олуја“, која је трајала неколико дана и која се завршила укидањем независне Републике Српске Крајине. У операцији је протерано више од 250.000 ненаоружаних цивила: жена, деце и стараца. За овај злочин против цивилизације и цивила — нико није одговарао.

Украјинске власти су у априлу 2014. године покренуле војну операцију против Доњецке и Луганске Народне Републике, које су прогласиле независност, након државног преврата у Украјини у фебруару исте године.

Кијев не признаје ДНР и ЛНР и сматра да су територије на којима су ове две републике — окупиране, а да су устаничке снаге — терористичке.

Спутњик

Украјински амбасадор предлаже „хрватски сценарио“ за заузимање Донбаса

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »