Шта је заправо «Специјално тужилаштво» које позива Харадинаја: У опису посла и случај «Жута кућа», шеф им Американац

Специјално тужилаштво (СТ), пред којим се у среду појавио Рамуш Харадинај, део је косовског правосудног система, а на основу Споразума између Холандије и власти у Приштини од 15. фебруара 2016. његово седиште је у Хагу.

Оно нема везе са Хашким трибуналом, кога су основале Уједињене нације и чији је наследник данас Механизам за међународне кривичне судове.

Специјални тужилац је Американац Џек Смит. Мандат СТ односи се на одређене злочине против човечности, ратних злочина и других кривичних дела према косовским законима, а која су наводно почињена између 1. јануара 1998. и 31. децембра 2000. године.

Такође, основано је и ради спровођења истрага и кривичног гоњења особа у вези с кривичним делима наведеним у Извештају Парламентарне скупштине Савета Европе «Нечовечно поступање с људима и недозвољена трговина људским органима на Косову», односно, случаја «Жута кућа».

Тужилаштво је овлашћено да захтева присуство и да испитује осумњичене, жртве и сведоке, да прикупља и анализира информације и доказе, као и да доноси одлуке о покретању, настављању или обустављању кривичних поступака.

Специјализована већа имају примат над свим другим судовима на Косову и могу да наложе било којем тужиоцу или суду на тој територији да им уступе поступке који су у надлежности Специјализованих већа.

Особље СТ, које укључује тужиоце, истражитеље, аналитичаре, стручњаке за безбедност, службенике специјализоване за заштиту сведока, искључиво су грађани чланица Европске уније или неке од пет земаља које нису чланице ЕУ: Канаде, Норвешке, Швајцарске, Турске и САД.

http://www.novosti.rs

Шта је заправо «Специјално тужилаштво» које позива Харадинаја: У опису посла и случај «Жута кућа», шеф им Американац

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »