Русија предложила Украјини продужење уговора за транзит гаса

Москва је Кијеву предложила да се на годину дана продужи уговор за транзит гаса под актуелним условима, изјавио је министар енергетике Русије Александар Новак.

„За сада не видимо реакцију. Потребно је да влада коментарише, а онда ћемо једноставно то разматрати“, додао је министар.

Он је напоменуо да уколико би у уговору и дошло до неких кориговања, то је ствар комерцијалних преговора између компанија.

Преговори о транзиту

Постојећи уговори за испоруку и транзит руског гаса преко Украјине истичу крајем 2019. године.

Потпредседник Европске комисије за енергетску унију Марош Шефчович саопштио је у јуну да се са Новаком договорио да се разговори одрже у септембру.

Према информацији листа „Ведомости“, разговори би могли бити одржани 16. септембра у Бриселу.

На претходном трилатералном састанку учесници су изразили своје жеље. Према предлогу Европске комисије, нови уговор између Русије и Украјине треба да буде потписан на период од више од десет година. Обим транзита треба да буде привлачан, укључујући и за инвеститоре, који ће бити привучени за модернизацију украјинског гасног транспортног система.

Са своје стране, Новак је истакао да би уговор требало да буде комерцијално атрактиван, а маршрута да буде конкурентна. Осим тога, Украјина ће представити јасан план управљања својим Гасним транспортним системом, а „Гаспром“ и „Нафтогас“ ће морати да реше судске проблеме.

Спутник

Русија предложила Украјини продужење уговора за транзит гаса

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »