Европска комисија упозорила Мађарску због третмана према мигрантима

Европска комисија упутила је Мађарској званично писмо упозорења због опхођења према мигрантима који се налазе у транзитној зони на граници са Србијом.

Комсија се истовремено обратила и Суду правде ЕУ због мађарског закона којим се ограничава право на подношење захтева за азил и боравак.

Портпаролка Европске комисије Наташа Берто каже да је званично писмо упозорења упућено Мађарској због недостављања хране људима који чекају повратак у транзитној зони на граници између Магарске и Србије.

«Налазимо да услови тог задржавања у мађарској зони транзита не поштују мере прописане декретом ЕУ о повратку нити Повељу о фундаменталним правима ЕУ», поручила је Бертова.

Наводи да је, због хитности ситуације на граници са Србијом, Будимпешти остављено месец дана да одговори на писмо Европске комисије након чега ће Комисија одлучивати о даљим корацима у могућој прекршајној процедури.

Наташа Берто за Танјуг је потврдила да је Европска комисија поступала по «одвојеном случају» када се Европском суду правде обратила због закона којим се криминализују активности за подршку потражиоцима азила и додатно ограничава право на азил.

«У јулу 2018. године послали смо званично писмо Мађарској због закона који криминализује активности и подршку захтевима за добијене азила и боравка. Због незадовољавајућег одговора донели смо још једно мишљење у јануару 2019. године и после анализе одговора мађарских власти одлучили смо да се обратимо суду», заклучује Берто.

Такозвани «Стоп Сорос» закон ограничава право азиланта на помоћ приликом потражње азила у Мађарској, а назван је по америчком милијардеру Џорџ Соросу, кога Будимпешта криви за подршку нелегалним миграцијама.

Танјуг

Европска комисија упозорила Мађарску због третмана према мигрантима

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »