Џонсон: Напуштањем ЕУ Велика Британија ће постати најбоље место на свету!

Напуштањем Европске уније 31. октобра, Велика Британија ће постати најбоље место на свету! Ову тврдњу изрекао је Борис Џонсон, током обраћања британском парламенту први пут у улози премијера.

Док је уверавао Британце да ће им «развод» од Брисела донети златно доба, истакао је да нова влада неће чекати крај октобра да би почела «фантастичан нови план» за земљу.

Пошто је поновио да услови споразума са Бриселом нису прихватљиви за Лондон, као приоритет владе је навео припреме за случај «брегзита без споразума», за шта ће, каже, бити стављена на располагање сва потребна средства. За главну тачку спотицања при «разводу» — политици спречавања поновног успостављања тврде границе са Ирском — рекао је да мора бити одбачена, како би «брегзит» могао да буде спроведен.

Ипак, рекао је и да би више волео да Британија напусти ЕУ са споразумом него без њега, па је изразио спремност да се састане са званичницима из Брисела «где и када они хоће», да преговарају «у доброј вери о алтернативи».

— Надам се да ће они преиспитати своје одбијање да поново размисле о договору. Ако неће, изаћи ћемо из ЕУ без договора — поновио је Џонсон, уз уверавања да је Британија много боље припремљена за «брегзит» без договора него што многи верују.

На Џонсонове планове прва је реаговала опозициона Лабуристичка партија поруком да ће се успротивити сваком Џонсоновом споразуму о «брегзиту» ако не буду заштићена радна места, радничка права и животна средина.

— Ако Џонсон има самопоуздање да изађе с том одлуком пред народ, ми ћемо водити кампању за останак у ЕУ — рекао је лидер лабуриста Џереми Корбин.

Истовремено, Џонсон је представио свој кабинет, у коме је Мајкл Гоув задужен за план изласка из ЕУ без договора, док је нови министар за «брегзит» Стивен Баркли. Његов претходник на овом месту, Доминик Раб, који је напустио владу Терезе Меј због њеног договора о «брегзиту», сад је постао шеф дипломатије.

Посебну пажњу привлачи премијеров млађи брат Џо Џонсон, који је именован за државног секретара у министарству за бизнис, енергетику и индустријску стратегију.

Д. САВИЋ

http://www.novosti.rs/

 

 

Џонсон: Напуштањем ЕУ Велика Британија ће постати најбоље место на свету!

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »