Бивши припадник тзв. ОВК чека изручење Србији?

Ухапшеном Томору Морини, пореклом из Ђаковице, бившем припаднику терористичке паравојне групације такозване Ослободилачке војске Косова (ОВК), судија претходног поступка, Кривичног суда у Скопљу, по предлогу Јавног тужилаштва Северне Македоније (РСМ) одредио је меру 30-дневног притвора, саопштено је из поменутог суда указивањем да ће у поступку за екстрадицију одлучивати ресорно Министарство правде.

Морина који је као припадник ОВК у ратним дејствима против регуларних војно полицијских снага СРЈ учествовао у борбама у косовској области Дукађини, по потерници Србије ухапшен је на граничном прелазу Блаце, као осумњичени за ратни злочин против цивилног становништа на Косову и Метохији.

Ухапшени је у четвртак приведен судији за претходни поступак Основног кривичног суда у Скопљу, како је наведено, „са предлогом Јавног тужилаштва за опређивање мере притвора због екстрадиције по расписаној међународној потерници Интерпола – Србија“. По сослушању, у присуству његових браниоца, проценом чињеница и доказа по предлогу, судија претходног поступка донео је решење којим је прихваћен предлог тужилаштва за одређивање екстрадиционог притвора…“

У погледу поступка за екстрадицију, одлучиваће надлежно Министарство правде, наводи се у саопштењу Кривичног суда у Скопљу.

АЛИЈАНСА ЗЈАДИНА СЕЛЕ ТРАЖИ БЕЗУСЛОВНО ПУШТАЊЕ МОРИНЕ

Странка Албанаца у Северној Македонији, Алијанса за Албанце, којом руководи Зијадин Села, увређена је хапшењем бившег припадника тзв. ОВК, Томора Морину с Косова и захтева од македонских власти да он одмах безусловно буде пуштен на слободу, пренела је «Коха».

У саопштењу те странке се наводи да је Морина био “борац за слободу” и тврди да македонска влада, на челу са министром унутрашњих послова Оливером Спасовски и Агимом Нухиуом “наставља да ради и поштује београдске директиве».

Алијанса за Албанце сматра да нема начина да се Северна Македонија прикључи НАТО и ЕУ тако што ће поштовати потернице које је расписао бивши председник СРЈ и Србије Слободан Милошевић.

Они македонску владу упозоравају да суживот и благостање свих грађана не могу да се постигну провокацијама, хапшењима и преварама“, подсећајући да су то чиниле власти 2001. и, како наводе, довеле до сукоба.

М. Станчић/Танјуг

 

 

 

 

 

 

Бивши припадник тзв. ОВК чека изручење Србији?

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »