ВИДЕО: Сукоби полиције и бранилаца Националног позоришта у ТираниГрупа албанских уметника и грађана протестовала је против рушења Народног позоришта у Тирани, главном граду Албаније, у среду, 24. јула. Од раног јутра, полицијске снаге су опколиле Народно позориште, које ће бити срушено и реконструисано у складу са планом изградње општине Тирана, коју је одобрила албанска влада.

Представници Савеза за заштиту позоришта, глумци и грађани смештени су испред зграде театра и позвали друге грађане да им се придруже.

Локални медији известили су да је «полиција овде како би подржала особље позоришне администрације у вађењу материјала и њиховом премештању на другу локацију».

Албански редитељ, глумац и писац Едмонд Будина, са сузама у очима, изјавио је новинарима: “Ово је врло тужан дан. Ми не штитимо своје домове, већ дом свих Албанаца. Ми нисмо против изградње новог позоришта, једноставно тражимо да се зграда изгради негде другде. ”

У подне су се у протест укључили представници главне опозиционе Демократске странке, коју је предводио лидер Љуљзим Баша. Заједно са групом грађана и уметника, они су силом ушли у позориште, рекавши да „неће дозволити полицији да настави са спровођењем плана и да сруши позориште“.

У знак подршке уметницима, Баша је рекао да ће демократе бранити позориште, истовремено оптужујући пројекат изградње новог позоришта, рекавши да се «прање новца врши заједно са пројектом».

Као одговор на протест, албански премијер Едие Рама изјавио је да мањина уметника и политичара не може држати земљу као таоца.

У међувремену, група уметника и грађана одлучила је да остане у просторијама позоришта.

 

ВИДЕО: Сукоби полиције и бранилаца Националног позоришта у Тирани

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »