Темпирани танкер прети да Црвено море претвори у црно

Напуштени танкер на обали Јемена прети да Црвено море обоји у црно. Стручњаци упозоравају да би нагомилавање испарљивих гасова на броду могло да изазове „катастрофалну“ експлозију, након чега би милиони галона нафте завршили у мору.

Танкер, укотвљен у близини јеменске луке Рас Иса, носи око 1,1 милион барела нафте и на том месту је од 2015. године, а мештани су га користили као шлепер. Међутим, танкер годинама није одржаван и сада убрзано пропада уз ризик да изазове глобалну еколошку несрећу историјских димензија.

Брод припада државној нафтној компанији — Јеменској корпорацији за нафту и гас.

Опасност од изливања нафте у Суецки канал

У зависности од доба године и водених струја изливање из танкера могло би брзо да доспе у Суецки канал, а могло би да се прошири и до Ормуског теснаца, рекао је подсекретар Уједињених нација за хуманитарна питања Марк Лоукок Савету безбедности УН.

„Замислите ефекат такве катастрофе на животну средину, бродске путеве и глобалну економију“, рекао је он и додао да се разговори настављају како би тај проблем био решен што је брже могуће.

УН намерава да изврши процену ризика

Лоукок је обавестио Савет безбедности да његова агенција планира да направи процену ризика ове недеље, али је додао да је његов тим одбијен од стране Хута, који им нису издали потребне дозволе.

Влада под вођством Хута тражила је гаранције да им буде допуштено да, након спасавања танкера, са њега извуку вредан терет — готово 60 милиона долара у нафти, али међународне санкције тој земљи тренутно чине тај план неодрживим.

Јеменска влада у егзилу у Саудијској Арабији искористила је ситуацију са танкером како би критиковала своје ривале.

 

Темпирани танкер прети да Црвено море претвори у црно

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »