Рамуш ни реч о злочинима

Премијер привремених приштинских институција у оставци Рамуш Харадинај у среду се бранио ћутањем у Специјалном тужилаштву Косова са седиштем у Хагу, које га је позвало на саслушање у својству осумњиченог. Испитивање је било затворено за јавност, а Харадинај се у згради тужилаштва задржао око један сат.

Тужилаштво није саопштило због којих злочина је Харадинај позван на саслушање, а он је по изласку из зграде рекао да не очекује оптужницу:

— Добио сам правни савет да не одговарам на оно што ме питају. Испунио сам законску обавезу, друге обавезе немам.

Како је пренела «Слободна Европа», он је саопштио да је позван због његове «улоге у ОВК», али «не због нечега конкретног». Изјаву пред истим тужилаштвом у среду је давао и бивши председник Скупштине у Приштини Јакуп Краснићи, такође некадашњи припадник ОВК.

Поводом појављивања Харадинаја пред тужиоцем, председник Александар Вучић рекао је да не треба да сањамо да ће нам неко донети правду.

«Већ је изашао? Хоће мало и да руча са њима? — иронично је прокоментарисао Вучић, алудирајући на то колико се Харадинај задржао у тужилаштву. — Него, када ће тај коктел који организују у Хагу, Харадинај и остали, да још мало поприча са њима како се намучио? Тежак је тај лет био од Приштине до Беча и Хага. Можда није било стјуардеса у авиону и то Пацолијевом, како чујем. Каже да је дуго чекао овај други авион, тешка ситуација, намучио се велики јунак».

Председник је додао да «српска суза није имала и неће наћи родитеља» и да «ми Срби треба да заборавимо и да не рачунамо на право и правду који ће неко други да нам одређује, већ да се изборимо за бољу, снажнију и јачу Србију и да прећутимо неке ствари».

Када неког питате: како је могуће да правите другу албанску државу у срцу Европе и зашто неки други у региону са већ издефинисаним територијама немају право на самоопредељење, они кажу: Ви Срби морате да разумете да је то против вас, али не може другачије да буде. И онда схватите да су право и правда умрли.

Шеф скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун оценио је да је Харадинаја очигледно његов правни тим саветовао да се брани ћутањем због озбиљности оптужби које му се стављају на терет, јер да није крив, он би се тако и изјаснио:

— Чим је ћутао значи да је свестан дела која је починио. Ако није крив, зашто плаћа правни тим познатих међународних адвоката, који су очигледно изузетно скупи? Да није крив, они му не би били потребни у овој фази.

У Трибуналу за ратне злочине у Хагу, подсетимо, Харадинају је суђено два пута и ослобођен је, а био је осумњичен за прогоне, малтретирање, мучење…

КАРТЕ ЈОШ НИСУ ОТКРИВЕНЕ

Да је Харадинај прихватио да одговара на питања тужилаштва они би га упознали са свим стварима због којих су га позвали. Овако, претпостваљам да је све трајало највише десетак минута постављањем општих питања, јер, зашто би му се обелодањивало шта имају против њега и који су то догађаји са којим га повезују? — каже за «Новости» адвокат Зоран Живковић.

Он објашњава да ће тужилаштво наставити истрагу, испитивањем других људи и разматрањем писаних доказа, после чега ће одлучити хоће ли подићи оптужницу:

— До тада, Харадинај је слободан, а ако се оптужница подигне његов статус ће бити другачији. Може бити одлучено и да буде притворен.

http://www.novosti.rs/

Рамуш ни реч о злочинима

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »