Мигранти за швацарску ТВ: Хрватска полиција нас туче моткама и гранама дрвећа

Швајцарска јавна телевизија СРФ објавила је 10-минутни прилог о поступању хрватске полиције према мигрантима, али и о одговорности швајцарских власти за то што, како се наводи, та земља, као чланица шенгенске зоне и потписница Даблинског протокола, профитира од незаконите и насилне политике потискивања (pushback) коју спроводе хрватске власти.

Мигранти, који су недавно протерани из Хрватске у БиХ, испричали су новинарима СРФ-а да су их маскирани хрватски полицајци тукли, и то моткама и очишћеним гранама са дрвећа, показујући ране које су задобили по ногама и леђима.

Они тврде да их је хрватска полиција довела на границу према БиХ, а да се онда осам хрватских полицајаца постројило у шпалир, по четворо с обе стране, те да су наредили мигрантима да прођу кроз шпалир.

Када су, како додају, то учинили, они су их ударали моткама, највише по ногама и леђима. У прилогу се спомиње и писмо полицајца који се анонимно пожалио пучком правобраниоцу Лори.

Видовић да га шефови терају да незаконито и насилно протерује мигранте.

Приказани су и снимци с хрватско-босанске границе и разговори са сведоцима из Велике Кладуше, који тврде да хрватска полиција понекад и аутобусима доводи мигранте до границе с БиХ и онда их насилно тера да напусте Хрватску, што је противзаконито.

Једна особа, која живи близу зелене границе с Хрватском, испричала је за СРФ да често чује и пуцњеве и да је више пута сведочила томе да хрватска полиција протерује мигранте у БиХ.

 Хрватски портал Индеx наводи, позивајући се на процене неименованиих сведока на терену, да Хрватска дневно на илегалан начин у БиХ протера у просеку између 40 и 50 људи.

Портал оцењује да је посебно занимљив део прилога који се бави одговорношћу швајцарских власти које, како се наводи, профитирају од хрватске политике према мигрантима.

Истиче се да «две мале земље имају изврсне односе”, као и да Швајцарска ове године бележи мањи број тражилаца азила захваљујући политици потискивања, коју спроводе периферне чланице ЕУ, укључујући Хрватску.

Аутори прилога су Николе Вогеле и Георг Хаузер.

Како објашњава Индеx, Вогеле је већ направила прилог који је доказао да хрватска полиција незаконито протерује мигранте преко зелене границе у БиХ, док је Хаузер водио интервју с хрватском председницом Колиндом Грабар-Китаровић, у којем је она признала да Хрватска спроводи «политику пушбека» и тиме крши међународне конвенције и хрватске законе.

http://www.novosti.rs/

Мигранти за швацарску ТВ: Хрватска полиција нас туче моткама и гранама дрвећа

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »