Заев: Груевски искоришћавао историју у политичке сврхе

Премијер Северне Македоније Зоран Заев рекао је да «Македонци нису присвајали туђу историју«, већ да су бивши премијер Никола Груевски и његова политичка елита кренули у медијску офанзиву да оправдају «идентитетски инжењеринг».

Према писању сајта македонске телевизије Сител, Заев је ово написао на свом фејсбук профилу, након објављивања интервјуа за грчку телевизију Алфа, у којем је рекао да су Македонци присвајали туђу, балканску и светску историју на свој рачун.

«Не македонски народ, већ Груевски и његова пропаганда су спроводили идентитетски инжењеринг, како би засадили нешто што није природно, нити је суштински део македонског националног корена», написао је Заев на фејсбуку, након критика македонских грађана због изјаве за грчку телевизију.

Заев је додао да често и дуже времена говори о злоупотреби историје у политичке сврхе, као и да је бивша македонска власт, путем покушаја антиквизације, успела да посвађа земљу са свим суседима и целу деценију држи земљу у изолацији.

«Често и дуже време јавно говорим о злоупотреби историје у политичке сврхе. Тако је било и у интервјуу за грчку телевизију Алфа на којој сам био упитан и на којој сам одговарао за штетне политике национализама и антиквизације из прошлости», објаснио је македонски премијер.

Заев је истакао да не може њему да се ставља на терет нешто што није он урадио, већ Груевски и његова идеолошка машинерија, која је то чинила 10-11 година.

Заев: Груевски искоришћавао историју у политичке сврхе

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »