Увести «Амбер алерт»: Када дете нестане потребно алармирати цело друштво

Уколико се дете не пронађе у прва три сата након отмице, вероватноћа да је убијено је 75 одсто, изјавио је данас Игор Јурић, који се због тога залаже да се у Србију уведе специјални систем потраге познат као «Амбер а.

Игор Јурић(фото:Лола Ђорђевић)

Јурић је за РТС говорио о случају отмице његове ћерке Тијане, наводећи да је било времена да се она спаси као и да су јавност и полиција обавештени на време, али да је убица изашао са њом из насеља и одвео је.

Због тога, поручио је он, потребно је увести «Амбер алерт», додајући да тај систем подразумева алармирање целог друштва, затварање излаза из насеља, прекидање програма медија са релевантним информацијама о несталом детету.

Јурић истиче да, када је дете у опасности, онда би тај систем омогућио да се брже реагује.

Систем је добио име по девојчици Амбер која је отета 1996. године. Јурић је указао на занимљиву изјаву мајке отете девојцице која је рекла: «Није тачно да нико није видео да је дете убачено у аутомобил, него нико није знао шта види».

Јурић је додао да у тренуцима када је дете отето, родитељи не знају шта да раде и о њима нико не води рачуна.

«Седиш беспомоћан, ја сам ишао и тражио по напуштеним кућама, али то није решење, морамо системски да радимо», поручио је Јурић.

Он додаје и да бисмо данас знали судбину Барбаре Витез, да је тада постојао овакав систем. Јурић наводи да систем није скуп и да су веома добра искуства земаља у којима је уведен, као што су Белгија, Холандија и Канада.

Јурић је рекао да подаци показују да у Србији годишње нестане између 1.300 и 1.500 деце и да се срећом највећи број њих врати кућама, али напомиње да је потребно учинити све да деца буду безбеднија и да не смемо неспремни чекати нове отмице.

 

 

Увести «Амбер алерт»: Када дете нестане потребно алармирати цело друштво

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »