Тереза Меј одговорила на 4.500 питања посланика

Тереза Меј је последњи пут одговарала на питања посланика као премијерка. То ће сада морати да чини Борис Џонсон, који захваљујући подршци своје партије долази на чело британске владе.

foto: printskrin Jutjub

Посланици у Вестминстеру су последњи пут имали прилику да постављају питања Терези Меј као премијерки. Она је истакла да је током свог мандата одговорила на више од 4.500 питања, што је трајало 140 сати.

Током свог обраћања рекла је да ће наставити да ради као посланик и да је срећна што ће улогу премијера препустити наследнику који је посвећен спровођењу Брегзита о стварању «светле будућности» за Британију.

Лидер лабуриста Џереми Корбин је упитао Мејову да ли ће му се придружити у критиковању «несмотрених планова свог наследника».

Мејова је одговорила да је она отишла са функције када јој је време истекло, и да је можда стигло време да и Корбин начини исти корак.

И Ивет Купер из Лабуристичке партије је упитала Мејову да ли ће реаговати на то што Џонсон игнорише упозорења на последице изласка из ЕУ без договора.

Мејова је одговорила да верује да ће Џонсон размотрити све околности, али и да је Куперова, ако је толико забринута, требало да гласа за договор.

Џо Свинсон, која предводи либералдемократе, рекла је да је за девојчице инспиративно када виде жене на позицијама моћи. Упитала је Мејову да ли има поруку за њих.

Мејова је поручила женама да буду верне себи и честитала Свинсоновој на избору за вођу посланика своје партије. Додала је и да само лабуристе никада није предводила жена.

Чланица парламента са најдужим стажом Харијет Хармен је истакла да је Мејова тек друга премијерка у историји Британије.

Чак и њени најоштрији критичари морају да признају њену службу, интегритет и посвећеност земљи, рекла је Харменова.

Мејова је захвалила Харменовој на свему што је учинила за жене у Доњем дому парламента.

Рекла је да је 1997, када је она постала посланик, било само 13 жена из Конзервативне партије међу члановима парламента и да је било уврежено мишљење да ако је жена у парламенту она мора да је из Лабуристичке партије.

Мејова је рекла да живимо у невероватним временима и да је Доњи дом парламента с правом у центру дешавања. То је зато што посланици заступају своје бирачко тело, рекла је она и додала да ће њена највећа мотивација остати служба народу.

Након тога Тереза Меј је напустила салу, уз овације торијеваца.

БИ-БИ-СИ, ГАРДИЈАН

Тереза Меј одговорила на 4.500 питања посланика

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »