Што је за земљу лошије, то је боље за Сакашвилија: Како се грузијска “опозиција” претворила у преступнике

Крајем прошлог месеца, Грузија су преплавили таласи антируских протеста, а разлог је био тај што су власти те земље позвале делегацију Руске Федерације да учествују у оквиру Међупарламентарне скупштине православља.

Све се то претворило у масовне нереде у Тбилисију у ноћи 21. јуна, када су демонстранти покушали да нападну зграду парламента. Међу главним подстрекачима били су људи одбеглог бившег председника Грузије Михаила Сакашвилија. Полицајци су тај инцидент окарактерисали као покушај државног удара. Истрага се наставља.

Грузијски политиколог Нана Девдариани напомиње да се јунски догађаји не могу назвати спонтаном акцијом. Према њеним речима, ради се о методичкој кампањи која има за циљ погоршање стања непосредно пре парламентарних избора.

“Уочи таквог одлучујућег тренутка није изненађујуће да опозиција игра игре за ескалацију. У одређеној мери, она чак успева. Искрено говорећи, реч „опозиција“ мени већ постаје смешна, јер то више није опозиција, већ преступничка странка ”, рекла је она у коментару Федералној новинској агенцији.

Истовремено, политолог истиче паралеле између актуелних догађаја и тзв. „Револуције ружа“ из 2003. године. Она је навела да је онда све почело са малим, али редовним покушајима дестабилизације.

Коментаришући одговор Москве, Девдариани је уверила да она очекује уздржаност Владимира Путина, који «види кроз сву ову јефтину драму и оно што се њоме покушава постићи».

Чињеница је да било какве санкције Руске Федерације, као што је, на пример, забрана ваздушног саобраћаја које је већ на снази, највише задаје ударац садашњем руководству Грузије.

„Стандардне методе Сакашвилија. Што је лошије за земљу — то је боље за њега. Његовим напорима пропала је туристичка сезона. Хиљаде људи је бесно, јер је у веома тужном положају. Многи су узимали кредите, и сада их немају чиме отплатити јер нема руских туриста и неће их бити», — објашњава стручњак, поново подсећајући на предстојеће парламентарне изборе.

У исто време, Девдариани је уверава да ће без вештачке подршке сав тај антируски протест утихнути:

«Ако након тога почне обнова односа са Русијом, онда можемо поуздано рећи да ће кренути повлачење позитивних потеза у оба смера».

Она је подсетила да су крајем прошлог века у Грузији храбро изјављивали да су «спремни да једу траву, само да постану независни». Други су поносно изјављивали да би се земља могла прехранити, јер је ту Борјоми (грузијска минерална вода), чај и субтропици”. Али то је довољно за само 5 посто становништва.

„И сањали су у Грузији о капитализму. Мислили су да сви могу постати капиталисти, али нико није размишљао о томе што је већина људи под нашом политиком — пролетаријат, а капиталисти — веома мали проценат“, закључила је она.

Што је за земљу лошије, то је боље за Сакашвилија: Како се грузијска “опозиција” претворила у преступнике

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »