Социјалистичка партија Србије јесте и остаће коректан коалициони партнер али не може дозволити неосноване и неаргументоване прозивке

Неђо Јовановић, заменик председника Посланичке групе СПС, говорио је на Петнаестом ванредном заседању Народне скупштине.

Уважена министарко, ја ћу још једном, овај пут као овлашћени представник посланичке групе СПС, истаћи недвосмислено јасан став, који је данас крајње стручно, крајње утемељено, изнела наша другарица народна посланица Стефана Миладиновић.

У сваком случају, ми се руководимо једним правилом, а то је правило да оно што каже овлашћени представник посланичке групе јесте став посланичке групе, а то је и персонификација става странке. Социјалистичка партија Србије вас подржава, подржава све ваше напоре, које сте учинили и енергију коју сте уложили за све време вашег рада у Влади Републике Србије. И све тако док заједно са нама у Влади Републике Србије радимо са посвећеношћу, енергијом и доследношћу, ми ћемо учинити много. Учинићемо много за Србију, за грађане Србије и оно што је најважније, најважније је да уз узајамно поштовање и уважавање, и поновићу то још једном, уз узајамно поштовање и уважавање, можемо постићи све циљеве.

Ми смо то и показали и доказали, са једне стране великим напорима да Република Србија постане уважена, уважена преко својих представника власти, како код својих грађана који ту власт подржавају, тако и у међународној заједници, која коначно Србију види као респектабилну државу, фактор мира и стабилности у региону.

Социјалистичка партија Србије поносна је на свог председника Ивицу Дачића, који је учинио много да се управо овај циљ међународног уважавања Републике Србије оствари. Малтене посвађан са пола света, имао је довољно храбрости да свакоме каже оно што треба да Србија каже, а то је да се Србија неће ни понизити, ни унизити, нити ће дозволити да је било ко понижава. Исто тако и још више СПС изузетно цени и поштује и уважава оно што ради председник државе и председник свих грађана Републике Србије Александар Вучић.

Имајући у виду да је Србија препорођена у задњих шест, седам година, имајући у виду све оно што је постигнуто што до сада нико није постигао, СПС итекако уме да то цени, да поштује и да у складу са тим дели одговорности и вредности које су постављене у овој Влади.

Уважена министарко, ми се сигурно нећемо поистоветити са оним којих овде нема. Они су са моје десне стране требали да буду ту, да буду овде и да заједно са нама и поделе одговорност за доношење закона и за овај рад у овом парламенту. Нећемо се поистоветити са њима и у оном делу у коме се то спочитава. Ми за разлику од њих не обилазимо излоге, нити шетамо булеварима. Посвећено радимо свој посао и наставићемо посвећено да га радимо.

Оно што је наша обавеза, све док смо прихваћени као коректан сарадник и коректан коалициони партнер јесте да поделимо терет одговорности, да поделимо терет одговорности за све оно не само што се ради овде, већ што се ради у целини и на нивоу Владе Републике Србије, и на нивоу локала и свуда где смо заједно и где треба да будемо заједно, све док, поновићу, и нећете ми замерити што то понављам, постоји узајамно поштовање и уважавање.

Када је ваш закон у питању, као и досадашњи закони, итекако добро знате да смо се увек одређивали на прагматичан начин, као и данас. Оно што је урадила Стефана Миладиновић и уважена колегиница Весна Ивковић је могло само да се оцени као допринос квалитету рада ове Скупштине и једној крајње добронамерној побуди да се побољша квалитет закона. Мислим да сте то тако прихватили, разумели и уважили. Другачије СПС не уме и никада неће радити. С наше стране никада нећете чути било шта што би подразумевало вокабулар примитивизма, вокабулар вулгарности. То није одлика СПС. И по томе смо, на нашу срећу, препознати код грађана Србије и по томе делимо ваше вредности.

 

 

 

Кратко ћу се везати још једном само за оно што су моје колеге истакле, а то је да сте овим законом допринели много, много да се они којима треба посветити дужну пажњу, али заиста дужну пажњу, дакле, они који су били жртве или се жртвовали за интерсе ове државе, наших грађана, да се управо кроз ту дужну пажњу на неки начин реванширамо, да они који то очекују од државе добију сатисфакцију, а добили су је управо предлогом закона о коме данас расправљамо и за који ће СПС и њени посланици сигурно гласати у дану за гласање.

Не само овај закон, већ и сви закони које сте овде пред Скупштину изнели, имали су потпуно исти третман од посланика СПС. Тамо где смо сматрали да треба нешто побољшати, то смо вам искрено рекли. Тамо где треба нешто афирмисати, а максимално смо афирмисали. И оно што је још јако важно, СПС се није крила од јавности, није се крила од јавности ни у заједничком деловању са вама.

Напротив, све оно што је требало јавно и транспарентно изнети, што су грађани требали да знају, СПС је у томе партиципирала и њени посланици. Ово не говорим као алиби пред било киме, ја ово не говорим као оправдање за било шта, јер немамо разлога ни за алиби, ни за оправдање, али имамо и те како разлога да кажемо да смо заједно са вама утицали на то да грађани буду обавештени о свему ономе што ради Влада Републике Србије и шта се дешава у Скупштини Републике Србије.

Небројено пута, у задње време, без намере да било шта што данас кажем има личну конотацију, истаћи ћу чињеницу да је наш председник посланичке групе СПС и потпредседник ове Скупштине износио управо овде на конференцији за новинаре, подржавајући Владу Републике Србије, подржавајући председника државе Републике Србије и афирмишући све оно што јесу постигнути циљеви и што јесу постигнути резултати ове Владе у којој партиципира СПС, а ти циљеви су видљиви и њих нико не може да доведе у сумњу, а нису једини и сигурно да ће их бити још. Сигуран сам, без обзира што преузимам одговорност да то говорим у име СПС, да ћемо их заједно и даље остваривати.

На крају желим још само неколико реченица да изнесем, када су у питању они делови, оне норме закона које грађани треба да препознају као нешто што је хумано. Хумано је да сте изнашли праве начине, праве могућности у складу са законом, нарочито тамо где је то у практичном смислу најефектније, да се обезбеде услови и за градњу и за формирање катастарских парцела и за формирање земљишта за редовну употребу објеката на којима ће се градити објекти за потребе оних према којима смо ми обавезни да их заштитимо, јер до сада очигледно ту врсту и тај степен заштите нису имали.

Немојте замерити што ова моја дискусија долази после једне расправе за коју ја сматрам да није била потребна. Није била потребна због тога што сматрам да између партнера таква расправа нема потребе да се води, али не само потребе, нема разлога. Не постоји ни један једини разлог да водимо расправу у којој ћемо сучељавати мишљења око неких ствари око којих може само да проистекне антагонизам. Ми антагонизам не желимо, али исто тако никада СПС није дозвољавала, нити ће дозволити, да се девалвира било шта, да се обезвреди било шта што СПС несебично даје, где даје безрезервну подршку и где учествује у власти на начин који је и најбољи и најпрагматичнији и најефектнији.

Због тога бих замолио да се убудуће више никада не деси оно што смо данас имали. Уместо да водимо, као што смо и до сада радили, расправу која се везује искључиво за законе, да је водимо онако како и ви очекујете, а то је да без напада на вас, које стално доживљавате, добијате стално добронамерне сугестије. Социјалистичка партија Србије никада није имала ту врсту критике која би се односила на личност, никада нисмо имали

 

 

 

 

рефлексије које би на било који начин подразумевале увреде, никада нисмо имали било шта у односу према било коме из Владе Републике Србије, што би подразумевало оно што је далеко од културе и култивисаног понашања.

Према томе, надам се да ћемо убудуће, као и до сада што смо чинили, под  један, поделити одговорност за доношење квалитетних закона, под два, то вам већ можемо гарантовати, учествовати у расправи као и до сада на стручан и утемељен начин и, под три, достојанствено и принципијелно, као и до сада, износити своје ставове.

The post Социјалистичка партија Србије јесте и остаће коректан коалициони партнер али не може дозволити неосноване и неаргументоване прозивке appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »