Јуначки, под шлемом Алијансе: Завршене интеграције Црне Горе у НАТО

Две године након што је постала 29. чланица НАТО, Црна Гора се интегрисала у ову војну алијансу. Тај догађај оверили су потписима на посебну декларацију Андре Ланата, командант НАТО савезничке команде за трансформацију, и Драгутин Дакић, начелник Генералштаба Војске Црне Горе. Светковина у вили «Горица» одржала се само неколико дана након што је Центар за демократију и људска права (ЦЕДЕМ) саопштио знатан пад поверења грађана у НАТО од 31 одсто!

Црна Гора испунила циљ Фото Министарство одбране

Потпису су присуствовали премијер Душко Марковић, потпредседник Владе Зоран Пажин, министри вањских послова, одбране, унутрашњих послова, финансија, јавне управе, као и руководиоци Управе полиције и Агенције за националну безбедност.

Црна Гора је испунила све обавезе и циљеве који су били постављени, а у току је реформа војске, опремање и модернизација, као и наш допринос колективној безбедности. Чланством у НАТО остварен је један од два кључна приоритета Црне Горе у спољној политици — казао је генерал Дакић.

И командант НАТО савезничке команде за трансформацију генерал Ланата честитао је Црногорцима на успеху.

— Урадили сте сјајан посао. НАТО је показао колико је привлачан као заједница која је вољна да брани заједничке вредности и принципе. Захвални смо Црној Гори, која пружа допринос у очувању безбедности и стабилности у југоисточној Европи. Верујемо да ће ваше чланство у НАТО охрабрити друге државе да крену НАТО стазом — казао је Ланата.

Високи гост савезничке команде чије је седиште у Норфолку у САД претходно се срео са војним министром Предрагом Бошковићем, од кога је добио чврсто обећање да ће Министарство одбране и Војска ЦГ наставити да усавршавају кадар у НАТО школи у немачком граду Оберамергау, као и другим центрима за обуку који се налазе под командом АЦТ-а.

Ланата и Дакић Фото Агенција Анадолиј

Посета Ланате подигла је на ноге целу Владу Црне Горе, као и Савет за НАТО који је одржао састанак (председавао Душко Марковић). Констатовано је да је процена Алијансе да Црна Гора у овој години може у потпуности закључити процес интеграције у свим областима, јер је достигла пуну интегрисаност, довољну да, како саопштавају, на националном нивоу буду изузетно задовољни досадашњим учинком.

Обновом независности 2006. Црна Гора је као стратешки циљ одредила приступање ЕУ И НАТО. Први контакти званичне Подгорице и Алијансе почели су 29. новембра исте године позивом у Партнерство за мир.

Процес ратификације протокола о приступању почео је у државама чланицама у јуну 2016. Исланд је прва држава која је ратификовала протокол о приступању Црне Горе, и то 11 година након шо је иста држава прва признала црногорску независност. Због тога су као знак захвалности Улицу Вука Караџића у престоници Цетињу преименовали у — Исландску!

ПОГРЕШАН ПУТ

Да Црна Гора иде погрешним путем, сматра 44,8 одсто грађана, а правим 30,1 проценат, показало је истраживање ЦЕДЕМ-а. Уз то, већи је број оних који су незадовољни радом Владе (31,5 одсто), у односу на оне који су задовољни (14,8).

ПОУЗДАН ПАРТНЕР

Црна Гора остаје активно посвећена приоритетима и правцима деловања НАТО, укључујући политику отворених врата, подршку интеграцији Северне Македоније и присуство у мисијама Алијансе, казао је председник Црне Горе Мило Ђукановић у разговору са командантом савезничке команде за трансформацију Андреом Ланатом.

— У Црној Гори имате поузданог партнера и одговорну чланицу која промовише европски и евроатлантски систем вредности на овом делу континента — поручио је том приликом Ђукановић.

В. КАДИЋ

 

Јуначки, под шлемом Алијансе: Завршене интеграције Црне Горе у НАТО

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »