Гваидо «отвара врата»: Парламент Венецуеле одобрио споразум који може да дозволи страну интервенцију

Национална скупштина Венецуеле, коју контролише опозиција, одобрила је да се Венецуела поново укључи у Међуамерички уговор за узајамну помоћ (Тиар), по којем легално може да дође до стране војне интервенције у некој земљи у кризи.

Текст је једногласно одобрен, рекао је председник Парламента Хуан Гваидо после гласања на седници организованој на једном тргу у Каракасу.

Гласање је организовано тачно шест месеци од када се опозиционар Гваидо прогласио прелазним председником Венецуеле.

Овим гласањем би Венецуела могла да се поново укључи у тај уговор, седам година пошто је покојни председник Уго Чавес одлучио да његова земља из њега изађе.

Уговор Тиар, познат још као Уговор из Рија, ратификовала је већина америчких држава на почетку Хладног рата (1947-1989.).

Хуан Гваидо, кога педесетак држава света признаје као прелазног шефа државе, не одбацује могућност да се актуелни председник Николас Мадуро склони војном интервенцијом.

Гваидо га назива узурпатором сматрајући да су били намештени избори на којима је обезбедио други преседнички мандат.

Данашње гласање посланика не значи аутоматско враћање Венецуела у Тиар. Све одлуке које Парламент у Венецуели донесе, Врховни суд већ три године проглашава неважећим. У пракси Националну скупштину замењује тело састављено само од оних који су верни Николасу Мадуру.

Тиар из којег су такође изашли Боливија, Еквадор и Никарагва, критикован је као средство утицаја САД у Латинској Америци.

Гваидо «отвара врата»: Парламент Венецуеле одобрио споразум који може да дозволи страну интервенцију

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »