Да ли је повећана контрола наплате накнаде за експлоатацију јавних добара, као и контрола нелегалне експлоатације?

Милетић Михајловић, народни посланик Социјалистичке партије Србије поставио је посланичка питања министру финансија и министру пољопривреде, водопривреде и шумарства.

Поштована председнице, даме и господо народни посланици, поставићу два питања, министру финансија и министру пољопривреде, а реч је о следећем.

Последњих година суочени смо са једним веома озбиљним проблемом који не само да утиче на животну средину, већ представља незаконито коришћење природних ресурса. У питању је нелегална сепарација песка и шљунка из водотокова широм Србије која, нажалост, у неким случајевима се толерише од стране надлежних органа, што оставља сумњу да је повезано са корупцијом.

Овај шљунак се користи као грађевински материјал, а велики број нелегалних шљункара се на овај начин богати не плаћајући накнаду.

Знамо да је 2018. године донет Закон о накнадама за коришћење јавних добара и у ове накнаде спада и накнада за воде, односно накнада за експлоатацију и сепарацију песка и шљунка из корита водотокова.

Неконтролисаном сепарацијом песка и шљунка долази до великих поремећаја у водотоковима, ремети се животна средина и живи свет, а има много примера да услед неконтролисаног вађења песка и шљунка долази до плављења и урушавања пољопривредног земљишта уз речне токове.

Драстични пример за то је нарушена животна средина у подручју реке Дрине, где због неконтролисане експлоатације песка и шљунка најплодније земљиште преко ноћи нестаје. Знамо за случај пољопривредника коме је Дрина однела око три хектара обрадивог земљишта, а да нико не надокнађује ту штету.

Оваквих примера има и у другим деловима Србије, нарочито у водотоковима Велике Мораве и Јужне Мораве. У вези са тим желим да питам министра финансија да ли је од доношења Закона о накнадама за коришћење јавних добара повећана контрола и наплата накнаде за експлоатацију шљунка и песка из водотокова и контрола шљункара и легалности њиховог рада?

Министру пољопривреде надлежном за питања водопривреде поставио бих питање да ли постоји евиденција о пољопривредним површинама угроженим легалном и нелегалном експлоатацијом шљунка из водотокова и да ли се предузимају мере за спречавање нелегалне експлоатације и које се активности предузимају да би се пољопривредницима надокнадила штета коју трпе због нелегалне експлоатације песка и шљунка?

The post Да ли је повећана контрола наплате накнаде за експлоатацију јавних добара, као и контрола нелегалне експлоатације? appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »