Брига о човеку је главна вредност и политика партије којој припадам

Весна Ивковић, народна посланица Социјалистичке партије Србије о Предлогу закона о измeнама и допунама Закона о посебним условима за реализацију пројеката изградње станова за припаднике снага безбедности.

Изменама и допунама закона проширују се права на куповину станова под повољним условима и на борце, чланове домаћинства палог борца, војне инвалиде и пензионере, који су своје пензије стекли у једном од наведених државних органа. Тиме се јасно шаље порука да ова влада мисли на ове категорије припадника снага безбедности и да их држава није заборавила, јер су они стуб одбране земље и поднели су велике жртве.

Поштовани председавајући, уважена министарко са сарадницима, поштоване колеге посланици, Предлогом закона о изменама и допунама Закона о посебним условима за реализацију пројеката изградње станова за припаднике снага безбедности допуњује се постојећи закон који смо усвојили 2018. године, а који се односи на изградњу станова за припаднике снага безбедности, односно за припаднике Министарства одбране, Војске Републике Србије, МУП, БИА и Управе за извршење кривичних санкција.

Оно што је веома важно јесте да се овим допунама закона проширују права на куповину станова под повољним условима и на борце, чланове домаћинства палог борца, војне инвалиде и пензионере, који су своје пензије стекли у једном од наведених државних органа. Тиме се јасно шаље порука да ова влада мисли на ове категорије припадника снага безбедности и да их држава није заборавила, јер су они стуб одбране земље и поднели су велике жртве.

Главни циљ овог предлога закона је решавање највећег броја нерешених стамбених потреба запослених у службама безбедности, али ће његова реализација значајно допринети и расту БДП у грађевинарству, запошљавање домаће грађевинске индустрије, самим тим повећањем запослености, раст прихода од ПДВ, пораст прихода од пореза на имовину, што ће повећати буџете локалних самоуправа. Закон ће на припаднике снага безбедности утицати тако што ће сви заинтересовани, под једнаким условима, моћи да трајно реше своје стамбено питање уз испуњење прописаних услова.

Кратко речено, брже и под повољнијим условима може се доћи до стана. Станови ће се зидати по највишим стандардима струке и професије уз пуну енергетску ефикасност, а локалне самоуправе су дужне на територији на којој се граде ови станови да обезбеде да цене буду прихватљиве и далеко ниже од тржишних.

Нажалост, одмах после 2000. године кренуло је урушавање и обезвређивање значаја и улоге војске и полиције. Требало је доста времена да се обнови улога и углед безбедносних снага. Сада се и на овај начин враћа значај и поштовање свим службама снага безбедности. Тако се додатно мотивишу припадници ових снага и ствара још квалитетнији и задовољнији кадар у овом сектору. Човек који је задовољан и збринут, како он тако и његова породица, може да да све од себе да брани и сачува своју земљу у којој он и његова породица могу да живе један квалитетан живот.

Подсећања ради, пројекат изградње станова за припаднике снага безбедности започет је, ако се не варам, још 1998, 1999. године за време Владе СПС која је и на тај начин показала да је брига о припадницима снага одбране и безбедности, који су се храбро борили, а многи дали и своје животе за одбрану отаџбине, један од приоритета тог периода. Поред тога, идеја социјалне правде и бриге о човеку, као главној вредности, је било и остало опредељење и политика партије којој припадам.

Прва фаза изградње станова за ове намене биће завршена 2020. године. У неким градовима већ су постављени камени темељци. Прва фаза обухвата градове Крагујевац, Краљево, Ниш, Врање, Сремску Митровицу, Нови Сад и Београд.

Што се тиче овог предлога закона, посланичка група СПС ће у дану за гласање подржати исти.

Морам да додам и један коментар да и друге друштвене категорије, а нарочито здравствени и просветни радници желе да под истим и сличним условима реше своја стамбена питања, па се искрено надам ће у неком будућем периоду и за њих бити донет закон да под повољним условима могу решавати своје стамбене проблеме. Тако ћемо задржати овде многе младе лекаре и професоре који нажалост сада често одлазе. Решавањем стамбених потреба, али и повећањем зарада и у здравству и у образовању многи млади и образовани ће будућност градити у својој земљи, а не ван ње.

Што се тиче Предлога закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Републике Северне Македоније ради се о споразуму две државе о успостављању заједничких контрола на граничном прелазу за међународни друмски саобраћај Прешево-Табановце.

Споразум је потписан у Београду 12. јула 2019. године, полазећи од пријатељских и добросуседских односа и потребе да се још више унапреди дугорочна сарадња између две државе, као и жеља да се унапреди кретање грађана и промет робе између Србије и Републике Северне Македоније, јер је познато да се ради о изузетно транзитном граничном прелазу.

Споразум предвиђа да се у року од 90 дана од ступања на снагу напишу и протоколи о његовом спровођењу. Контролу за праћење спровођења одредаба овог споразума, вршиће мешовита комисија у чијем ће саставу стране именовати председника свог дела комисије и још четири члана и њихове заменике.

Овај споразум је још један показатељ да Србија води добросуседску политику и да заиста жели мир и стабилност у региону, као и добре пријатељске односе са свим суседима.

Посланичка група СПС ће  дану за гласање подржати и овај билатерални споразум.

The post Брига о човеку је главна вредност и политика партије којој припадам appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »