Трамп: Си се понаша одговорно

Амерички председник Доналд Трамп изјавио је да верује да се кинески председник Си Ђинпинг понашао «врло одговорно» у вези с протестима у Хонгконгу, покренутих због предложеног закона о изручењу који би омогућио слање становника те аутономне регије на суђење у Кину.

Доналд Трамп

«Тренутно радимо на трговинским договорима. Видећемо шта ће се догодити», рекао је амерички председник новинарима у Белој кући пре сусрета с пакистанским премијером Имраном Каном.

Хонгконг је већ два месеца поприште понекад насилних протеста, што је највећа криза откад су Британци 1997. вратили тај град Кини под условом да његови становници уживају демократске слободе према формули «једна држава, два система».

«Знам да је то врло важна ситуација за председника Сија», казао је Трамп и додао како би их «Кина могла зауставити ако би то хтела».

«Мислим да је кинески председник Си деловао одговорно, веома одговорно», рекао је председник САД и закључио како се «нада да ће Си учинити праву ствар».

Протести у бившој британској колонији почели су 9. јуна због незадовољства законом који је требало да омогући изручење осумњичених Кини. Становници Хонгконга сматрају како би то поткопало правосудну независност те покрајине и изложило људе опасностима политичких оптужница.

Трамп: Си се понаша одговорно

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »