Тачи: «Међународни суд правде пре девет година заувек означио наше право на самоопредељење»

Председник Косова Хашим Тачи је оценио да је Међународни суд правде пре девет година потврдио право Косова на независност.

«То је била највећа међународна победа Републике Косово, која је отворила пут јачању међународног субјективитета и заувек означила наше право на самоопредељење. Ова одлука је отворила пут чланству Косова у НАТО, ЕУ и УН», написао је Тачи на Фејсбуку.

Министар спољних послова Косова Беџет Пацоли је на девету годишњицу одлуке Међународног суда правде изјавио да је тај суд «запечатио легитимитет и међународни субјективитет проглашења независности Косова».

Пацоли је додао да је та одлука била «историјско достигнуће за нову државу» и «снажна порука за сузбијање гласова противника независности» коју су донели «демократски изабрани представници народа».

Међународни суд правде је пре тачно девет година закључио да «декларација о независности донета 17. фебруара 2008. није прекршила опште међународно право, Резолуцију 1244 Савета безбедности (1999) нити уставни оквир».

Тај суд је закључио да «сходно томе, усвајање те декларације није прекршило ниједан примењиви принцип међународног права».

 REUTERS/Jerry Lampen (NETHERLANDS — Tags: POLITICS CONFLICT)

Подсетимо, привремене приштинске самоуправне службе једнострано су прогласили независност Косова и Метохије 17. фебруара 2008. Уследела су међународна признања, до 8. октобра 2008, укупно 48 држава. Уз пуну подршку САД, Уједињеног Краљевства и Француске, косовска власт успоставила је државно уређење на Космету.

На ванредној седници Владе Србије одлучено је да се против једностраног акта Приштине бори правним и дипломатским средствима. Српски нацрт резолуције поднет је Генералној скупштини на усвајање која је 17. септембра 2008. сврстала српски захтев у дневни ред 63 заседања.

Захтев од стране Генералне скупштине Уједињених нација, упућен Међународном суду правде званично је 10. октобра стигао у Хаг, чиме је формално почела процедура о изјашњавању суда о легалности чина привремене самоуправе на Космету.

Веће од четрнаест судија Међународног суда правде, изјаснило се 22. јула 2010. године, у односу 10:4 по питању „Да ли је унилатерална декларација Привремених институција самоуправе на Косову о независности од 17. фебруара 2008. године у сагласности с међународним правом?“ мишљењем да Декларација о независности Косова не представља кршење међународног права јер оно не забрањује декларације ове врсте као такве, као и да тиме не признаје само право косовских Албанаца на отцепљељње нити га негира, и у складу с тим навео да „Суд није одлучивао о праву на самоопредељење“, а одлуку о даљем процесу решавања проблема Косова препустио је Генералној скупштини УН који је власан да о томе одлучује.

За и против

Оцену да је проглашење независности Косова у супротности са међународним правом изнеле су Србија, Кина, Русија, Шпанија, Румунија, Кипар, Аргентина, Бразил, Вијетнам, Боливија, Венецуела, Азербејџан и Белорусија.

Супротан став су, уз косовске представнике, имале Сједињене Америчке Државе, Велика Британија, Француска, Немачка, Холандија, Аустрија, Норвешка, Данска, Финска, Бугарска, Хрватска, Албанија, Јордан и Саудијска Арабија.

Тачи: «Међународни суд правде пре девет година заувек означио наше право на самоопредељење»

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »