Пољска позвала агресора на обележавање почетка Другог светског рата, али не и ослободиоца

Пољска је позвала Немачку на одржавање 80. годишњице од почетка Другог светског рата, али није позвала Русију, сазнајемо из саопштења прес-службе председника републике Пољске.

У Пољској се сваке године 1. септембра одржавају манифестације поводом дана сећања на напад нацистичке Немачке и на почетак Другог светског рата.

Место догађаја је рт Вестерплате у Гдањску, а почетак у 04 часа и 48 минута. Управо тада су нацисти почели прво бомбардовање пољске територије.

Ове године у Варшави су одлучили да обележе датум када је започео Други светски рат у кругу садашњих савезника.

„Пољска ће обележити те драматичне догађаје заједно са земљама, са којима данас тесно сарађујемо у интересу мира у целом свету, заснованог на принципима поштовања међународног права“, саопштила је прес-служба пољског председника.

Такође су појаснили да су на догађај позване земље-чланице НАТО, ЕУ и Источног партнерства, укључујући и Белорусију, као члана ове иницијативе.
Чињеница да је Немачка напала Пољску 1. септембра 1939. године Пољској, очигледно, не смета — зато што су сада обе земље чланице НАТО и ЕУ.

Потпредседник Владе Пољске Јацек Сасин раније је саопштио да је на манифестације у знак сећања на почетак Другог светског рата позвана Ангела Меркел.

„Не желим унапред да потврђујем, али ми смо оптимистични“, рекао је он, одговарајући на питање да ли је канцеларка пристала да дође.

У Варшави посебне наде полажу у посету председника САД Доналда Трампа. Председник Пољске Анджеј Дуда је, за време недавне посете Сједињеним Америчким Државама, још једном лично позвао Трампа на догађај.

Бела кућа још није дала званичан одговор, али у Пољској је већ објављено да ће Трамп допутовати 31. августа и да ће остати до 1. септембра.

У нади да ће се то десити, пољски медији пишу да се руководство Пољске спрема да пренесе догађај из Гдањска у Варшаву.

Пољски званичници су објаснили да Русија није позвана на обележавање 80. годишњице избијања Другог светског рата, који је почео због кршења међународног права 1939. године.
Рат је почео 1. септембра 1939. године нападом Немачке на Пољску. Након тога, један део територије Пољске припао је Немачкој, а други део Совјетском савезу.

Портпарол председника Русије Дмитриј Песков раније је истакао да се ниједан меморијални догађај, посвећен годишњици Другог светског рата, у било којој земљи на свету — не може сматрати пуноправним без учешћа Русије.

Са друге стране, потпредседник Владе Пољске Сасин је изјавио да Русија није на листи гостију — због оружаног сукоба на југоистоку Украјине.

„Било би неприкладно да се обележава годишњица оружане агресије против Пољске са учешћем лидера државе која се тако понаша према свом суседу“, рекао је он.

 

Спутњик

Пољска позвала агресора на обележавање почетка Другог светског рата, али не и ослободиоца

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »