Кинески авиони патролирали Пацификом заједно са Русима

Војска Русије ивојска Кине су 23. јула спровеле прво заједничко ваздушно патролирање са авионима дугог домета у Азијско-пацифичком региону, саопштено је из Министарства одбране Русије.

Како се наводи, ваздушна група, коју чине два стратешка бомбардера Ту-95МС, који припадају руским Ваздушно-космичким снагама, као и два стратешка бомбардера Хун-бк кинеских ваздухопловних снага, спровели су ваздушно патролирање према унапред планираној маршрути изнад Јапанског и Источног кинеског мора.

Током обављања задатака, авиони обе државе су дејствовали строго у складу са нормама међународног права, наглашено је у саопштењу руске војске.

Том приликом, према подацима објективне контроле, није био нарушен ваздушни простор других држава.

Како се наводи, заједничко патролирање је било вршено ради продубљивања и развоја руско-кинеског свеобухватног партнерства, даљег повећања сарадње оружаних снага две државе, повећања могућности у вођењу заједничких акција, као и јачања глобалне стратешке стабилности.

Раније су оружане снаге Јужне Кореје саопштиле да је руски војни авион два пута нарушио ваздушни простор земље у Јапанском мору.

За пресретање руског авиона били су подигнути јужнокорејски ловци Ф-16 који су, наводно, испалили упозоравајуће хице.

Касније је Министарство одбране Русије негирало оптужбе да је њихов Ту-95МС ушао у ваздушни простор Сеула. У ресору су нагласили да су јужнокорејски ловци пресекли путању Ту-95МС, створивши претњи за њихову безбедности.

 

Спутњик

Кинески авиони патролирали Пацификом заједно са Русима

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »