Хампел: оставка Харадинаја је требало одавно да се деси

Председник спољнополитичког одбора посланичке групе АФД у Бундестагу, Армин-Паулус Хампел сматра да је оставка Харадинаја исправна и да је требало одавно да се деси, али да то може бити само први корак ка помирењу чему морају да следе даљи кораци.

“Харадинајева оставка је исправна и одавно је требало да се деси. Он припада генерацији бораца герилске војске ОВК у косовском рату, за кога се тврди да је крив за бројне злочине над српским становништвом”, каже Хампел.

Он подсећа да је Специјални суд основан у ту сврху у Хагу 2015. године те да му је послао позив као осумњиченом коме се он сад одазива и додаје да је логично да се Харадинај сада одрекне свог положаја како не би оптеретио лоше односе између албанских и српских становника Косова.

Али, истиче Хампел, то може бити само први корак ка помирењу између Срба и Албанаца, чему морају даљи кораци да следе.

“Политичари попут Харадинаја или косовског председника Хашима Тачија, узимају људе Косова као таоце. То су политички терети из прошлости који не смеју више оптерећивати два народа. Не стоје на путу разумних решења обични људи на Косову, већ политичари као што је Харадинај, који трују политичку климу”, наводи председник спољнополитичког одбора посланичке групе АФД у Бундестагу.

Сматра и да је Западни Балкан сувише важан да би Немачка и европска стабилност наставиле да је игноришу уз оцену да су Немачке Владе, од Кола преко Шредера до Меркелове по тим питањима криминално заказале.

Стога, као АФД, поново позивамо на велику балканску конференцију која ће решити косовско питање и даље тињајуће етничке сукобе, навео ја Хампел.

(tvmost.info)

Хампел: оставка Харадинаја је требало одавно да се деси

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »