Гостовање Ивице Дачића у јутарњем програму ТВ Прва: Очекујемо око пола милиона гласова на изборима

Социјалистичка партија Србије је после 29 година једна од ретких странака које су опстале тако друго, прошла је кроз реформе и сада се спрема за парламентарне изборе на којима очекује око пола милиона гласова, рекао је председник странке и шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

„Тешко је рећи колико ће тих пола милиона да значи у процентима, али наш најбољи резултат после 2000. године је био петсто и нешто хиљада гласова“, рекао је Дачић за ТВ Прва.

Подсетивши да је СПС на свим парламентарним изборима наступао самостално, односно у коалицији са Јединственом Србијом, он је рекао да не очекује да ће то што му многи пребацују да се превише стопио са Српском напредном странком утицати на рејтинг странке или њено јачање.

Дачић је потврдио да је садашњи шеф Посланичког клуба СПС у Скупштини Србије Ђорђе Милићевић „веома озбиљан кандидат“ за потпредседника странке, на гласању Главног одбора које ће бити одржано у септембру.

„Не могу да кажем ко су све кандидати за ту и остале функције. Странци је с једне стране потребан континуитет, а с друге промене и битно је да се све то изведе без потреса“, казао је Дачић.

Он је истакао да је СПС једна од ретких странака која је успела да се реформише и да издржи тежину проблема кроз које је пролазила.

„У руководству странке сада су људи који нису запамтили 1990-те године, млада генерација која је дошла тек после 2000. Време нас је натерало да се реформишемо, да не прођемо као диносауруси јер диносауруси могу да изумру“, навео је председник СПС.

Он је рекао да није сигуран да сви памте период владавине Слободана Милошевића као лош и додао да нема разлога да глорификује тај период јер је био на власти и после 2000. године.

Он је истакао да је СПС једна од ретких странака која има идеологију, а да то што други говоре да идеологија више није битна значи да политичке странке данас постоје због лидера.

„Сваки политичар који хоће каријеру, направи политичку странку. Ја нисам ишао том логиком. Могао сам да правим политичку странку, али нисам јер сам хтео да реформишем нашу странку и ми смо опстали и спремамо се за изборе“, закључио је Дачић.

Премијер привремених косовских институција Рамуш Харадинај поднео је оставку да би се представио као жртва Суда за злочине такозване ОВK и победио на парламентарним изборима, оценио је Ивица Дачић и додао да се то није десило због притисака страних сила.

„Ово је стратешки потез Харадинаја, пошто је знао да ће бити позван да да исказ, то не значи да ће он аутоматски да буде осуђен. Имамо искуства када је Харадинај у питању, да је побио све сведоке и да је због недостатка доказа и сведока на слободи“, рекао је Дачић за Тв Прва.

С друге стране, додаје Дачић, Харадинај је оставку искористио за унутрашње политичке разлоге – не да се повуче, него да победи на парламентарним изборима.

Упитан да ли ће дијалог бити настављен ако Харадинај поново освоји већину, Дачић је казао да је дијалог тренутно „у коми“, а да ли ће се пробудити зависи, наглашава, од реаниматора, односно, великих сила.

Истиче да решење косовског питања велике силе виде другачије, додајући да су ту „велике геостратешке игре у питању“.

„САД не сматрају да је прави пут косовског решења то што раде Француска и Немачка. Брисел чак није био информисан о тој иницијативи. Брисел сада чека новог шефа дипломатије. С друге стране, Француска мисли да САД опструира наставак дијалога, односно да они потпомажу Харадинаја, а САД сматра да Немачка гура Харадинаја“, навео је Дачић.

Додаје да Американци тврде да је Харадинај рекао да „ако Немачка чврсто каже да укинемо таксе ми ћемо то учинити“, те да због тога сматрају да Немачка потпомаже Харадинаја.

„Нисам чуо да је Харадинај то рекао, али Американци тако тврде“, рекао је Дачић.

Истиче да „свако оптужује сваког“, али да наставка дијалог нема, првенствено јер Приштина није укинула таксе.

Према његовим речима, због тога се сада врши притисак на Србију да упркос томе настави да разговара са Приштином о другим темама.

Дачић је подвукао да Србија неће наставити дијалог док таксе на буду укинуте.

„Ако велике силе желе договор око Kосова, мора да се изврши притисак на Приштину. Мени је и Болтон рекао: “Ми више нема шта да вршимо притисак на вас, знамо да је проблем у Приштини, не у Београду“. Сада је питање колико су велике силе спремне да иду у притиску на Приштину“, подвукао је Дачић.

Шеф српске дипломатије је истакао важност односа Србије са великим силама, додајући да сада имамо боље односе са америчком администрацијом, него раније.

Наводи и да је државно руководство Србије успело да промени став америчке администрације од тога да је „Kосово решена ствар“ у „потребан је наставак дијалога за решење Kосова“.

Некада су се, истиче, у САД стафери трећег и четвртог ранга бавили питањем Kосова, а данас се, наводи Дачић, саветник за националну безбедност америчког председника труди да дође до трајног решења.

Упитан шта му је поручио нови амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко, који је јуче преузео ту дужност, Дачић каже да је пренео поздраве руског председника и позвао председника Србије да учествује на војној паради 9. маја следеће године.

„Драго ми је што је Боцан-Харченко овде, јер је он велики пријатељ Србије. Разговарали смо у тону да ће се наставити пријатељски односи две земље. Ми настављамо добру сарадњу са Русијом, очекујемо и новог амбасадора САД јер желимо ревитализацију односа са САД“, подвукао је Дачић

Извор: Танјуг, фото: Б92

The post Гостовање Ивице Дачића у јутарњем програму ТВ Прва: Очекујемо око пола милиона гласова на изборима appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »