Четрнаест земаља ЕУ постигле договор: «Механизам солидарности» распоређује мигранте по Европи

Четрнаест земаља Европске уније постигло је договор о новом «механизму солидарности» на основу ког би требало да буду распоређени мигранти у чланицама Уније. Механизам су предложиле Немачка и Француска, рекао је франcуски председник Емануел Макрон, преноси Ројтерс.

Министри спољних и унутрашњих послова земаља ЕУ претходно су се састали у Паризу како би разматрали безбедносна питања и питања имиграције.

«Закључак са састанка је да су 14 земаља начелно изразиле своју сагласност са француско-немачким документом», навео је Макрон.

Макрон није говорио о специфичностима документа, али је навео да ће нова иницијатива бити «брза и аутоматска».

Извор близак председнику Француске рекао је за Ројтерс да су Финска, Луксембург, Португал, Литванија, Хрватска и Ирска такође дале јасан знак да намеравају да крену напред са новим системом.

Италијански министар унутрашњих послова Матео Салвини, из чије земље често мигранти пристижу у Европу, није прихватио учешће на састанку.

У писму француском колеги Кристоферу Кастанеу, Салвини је упозорио на ефекат одлука «донетих само у Паризу и Берлину».

Италија је, све до популистичке владе која је ступила на дужност 2018. године, преузела готово све мигранте које су спасиле хуманитарне групе на мору.

Када су популисти преузели власт одмах су покушали да затворе националне луке за хуманитарне бродове.

Према Високом комесаријату Уједињених нација за избеглице, од почетка године најмање 426 људи је погинуло током покушаја да досегну Европу у Средоземном мору.

Макрон је такође рекао да је Француска затражила од либијске владе да осигура да мигранти више не буду у притвору и да ће се предузети одговарајуће мере како би се осигурала
њихова сигурност, наводи Ројтерс.

Четрнаест земаља ЕУ постигле договор: «Механизам солидарности» распоређује мигранте по Европи

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »