Срби у Хрватској немају права

Лидер Самосталне демократске српске странке (СДСС) Милорад Пуповац изјавио је данас да постоје групације које Хрватску желе да задрже «у некој врсти» ратног стања у коме се увек тражи неко ко ће бити дежурни или трајни непријатељ, као и да се то догодило у Вуковару са ћирилицом и са Србима.

Он је то рекао за загребачку Н1 телевизију и додао да док се то не промени у самој перцепцији хрватске већине и док се не види колико је то ограничење за демократију у Хрватској, то ни СДСС, ни он, ни Срби у Хрватској не могу да промене.

«Морамо се суочити с чињеницом – или ћемо имати мирнодопско време у пуном смислу те речи, у којем закони неће бити суспендовани или ћемо казати – ок, још увек живимо у некој форми ванредног ратног стања, само то морамо објаснити јавности и свету. Волио бих да знам зашто се у Хрватској према Србима примењује политика ванредног стања, суспендују њихова права и одржава мржња» – рекао је Пуповац.

Према његовим речима, када би се та питања могла решити изласком из коалиције и ускраћивањем подршке, то би била најједноставнија ствар за којом би посегнуо.

«Али ја знам да се тиме не би ништа ријешило. Они који воде ту кампању би само ликовали – десничари из црквених кругова, десничари из невладиних кругова, десничари из политичких кругова би само ликовали. Овдје се ради о суптилном процесу борбе за ширење демократског процеса» – оценио је Пуповац.

Упитан да прокоментарише смену министара у хрватској влади, Пуповац је рекао да је то добро, али да би било добро и да се то раније десило.

Како каже, влада сада може растерећенија да уђе у задњих годину и по дана владавине и посвети се политикама, а прије свега да се суочи са «трендом нетолеранције која постоји у друштву, као и са спољнополитичким изазовима».

Срби у Хрватској немају права

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »