Русофобија- прави назив грузијске кризе

Губитак руских туриста неће бити катастрофа за Грузију. Проблем је што ова тужна чињеница повлачи низ других проблема који ће утицати на економију земље, рекао је економски стручњак Вахтанг Чараја у коментару издању «Далма Њуз».

Према његовим речима, прва ствар коју сви у Грузији треба да схвате јесте да је  Русија за њу  кључни економски партнер, од кога зависи велики број области, почевши од дознака и туризма, а завршава се производњом вина и минералне воде.

„Апсурдно је тврдити да руски туристи представљају само 15 одсто укупног туристичког тока, када реалност каже другачије. Они дају око једне трећине свих прихода за ову област, ”рекао је Чараја, додајући да ће недостатак руских туриста резултирати смањењем раста БДП Грузије од 5% на 3,5%.

И ситуација би могла бити мање деструктивна ако друге области грузијске економије не буду повезане са туристичком, наставио је стручњак. Тако ће, пре свега, патити „доња карика“ привредног ланца — власници мини-хотела и кафића, запослени у овим институцијама, који ће бити „на улици“.

Чараја не искључује да је могуће изићи из кризе диверзификацијом туристичког тока, али то се неће догодити брзо, а нико на листи потенцијалних туриста не би оставио толико новца у Грузији као Руси.

Као што је раније саопштио Њуз Фронт, недавно су русофобични протести у Грузији довели до тога да је Москва суспендовала ваздушни саобраћај између Русије и Грузије. То се догодило на врхунцу туристичке сезоне, што је довело до низа негативних трендова. Конкретно, национална валута је депресирала са невероватном брзином. Недавно је бројка износила 2,92 за 1 амерички долар. То је тачно колико су грузијски лари коштали у тренутку свог стварања.

Русофобија- прави назив грузијске кризе

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »