Пендаровски: Изјава о Гоцету Делчеву ојачала македонску позицију

Председник Северне Македоније Стево Пендаровски рекао је да је његова изјава о томе да се «Гоце Делчев декларисао као Бугарин, а да се борио за независну Македонију», дала «ветар у леђа» мешовитој македонско-бугарској комисији о историјским питањима, ојачавајући тако македонске позиције.

«Та изјава је ојачала македонске позиције у тој комисији. Комисија је дошла у ћорсокак, јер су бугарски чланови комисије због политичког притиска који су имали у Бугарској инсистирали да све што се дешавало у 19. и 20. веку буде приписано Бугарској, укључујући и хероје из тог периода», рекао је Стево Пендаровски у интервјуу за Радио Слободна Европа.

Истиче да је овом изјавом, након констулација са македонским историчарима и академицима, дао својеврстан ветар у леђа раду комисије како би се, како је навео, избегла чиста блокада Бугарске на европском путу Северне Македоније, попут оне коју је та држава добијала из Атине пре потписивања Преспанског споразума.

«Циљ нам је да добијемо решење које ће дефинисати заједничке делове историје и историјске личности које су заједничке», додао је Пендаровски.

На питање о датуму за преговоре Северне Македоније са ЕУ, који је у јуну био одложен за септембар, Пендаровски је рекао да је током састанака са највишим званичницима одлазеће Европске комисије и Европског савета добио уверењавање да је одлагање из чисто техничких разлога.

«Са најрелевантнијих места у Бриселу и Берлину сам добио уверавање да је одлагање у Немачкој из чисто техничког разлога и да политички разлози нису у питању како су пренели одређени домаћи и страни медији», рекао је председник Северне Македоније.

Додао је да за сада не постоји ниједна држава чланица ЕУ која сматра да не треба да се отворе преговори са Северном Македонијом.

Коментаришући ратификацију Протокола о приступању Северне Македоније НАТО-у, Пендаровски је изразио уверење да ће 4. децембра на Самиту НАТО-а у Лондону његова земља постати пуноправна чланица Алијансе.

Пендаровски: Изјава о Гоцету Делчеву ојачала македонску позицију

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »