Обраћање Ивице Дачића поводом отварања Конзулата Maђарске са седиштем у Београду 

Обраћање првог потпредседника Владе Србије и министра спољних послова Ивице Дачића поводом отварања Конзулата Maђарске са седиштем у Београду:

„Поштовани господине амбасадоре Пинтер,
Поштовани господине Селаковићу,
Поштовани господине амбасадоре Тодоров,
Поштовани господине Милутиновићу,
Даме и господо,
Уважени гости,

Част ми је и задовољство да вас данас у име Министарства спољних послова Републике Србије и у своје лично име поздравим, пожелим добродошлицу и захвалим што сте се одазвали позиву да присуствујете церемонији свечаног отварања Конзулата Мађарске у Београду, на челу са почасним конзулом, господином Немањом Милутиновићем.

Желим да нагласим да ће отварање Конзулата Мађарске на челу са почасним конзулом, чије конзуларно подручје обухвата Севернобанатски, Средњебанатски, Јужнобанатски и Подунавски округ, као и територију Града Београда, дати додатни импулс интензивирању и проширењу сарадње Републике Србије и Мађарске, а посебно у области трговине, инвестиција, туризма, културе, образовања, науке и технологије. Кроз рад и активности почасног конзула у Београду унапредиће се и међусобно информисање и појачати везе два народа и квалитет конзуларне заштите. Активности почасног конзула ће бити усмерене на даљи развој привредних и културних веза, посебно сарадњу региона и градова две државе, а у интересу унапређења међудржавних односа и свестране сарадње Републике Србије и Мађарске.

Нагласио бих да Мађарска већ има два конзулата у Републици Србији, на челу са почасним конзулима, и то у Нишу од 2008. и у Крагујевцу од 2018. године, чија конзуларна подручја обухватају управне округе којима припадају.

Желим да истакнем да су односи Републике Србије и Мађарске, како је заједнички оцењено, на историјски највишем нивоу. Ценимо подршку коју Мађарска пружа европским интеграцијама Републике Србије. Посебно желим да нагласим значај јачања економске сарадње, којем ће допринос дати и почасни конзул господин Милутиновић. Трговинску размену, као још увек доминантан облик билатералне економске сарадње, карактерише стални тренд увећања обима. Мађарска се по обиму размене налази у првих десет најзначајнијих партнера Републике Србије, а у извозу је тренутно 6. спољнотрговински партнер Републике Србије. Последњих година се све више развија економска сарадња у области малих и средњих предузећа, инвестиција и кроз обострано опредељење за заједничке инфраструктурне пројекте. Очекујемо наставак мађарских инвестиција у нашу привреду.

Могућности за унапређење сарадње постоје, како на политичком и привредном плану, тако и у научном, културном и у другим доменима.

Господин Немања Милутиновић је, у периоду од 2015. до 2017. године, радио као председник Канцеларије мађарске националне трговинске куће у Србији, те узимајући то у обзир, као и чињеницу да су билатерални конзуларни односи добри, очекујемо да ће приоритет активности бити унапређивање економске сарадње, као и сарадње у области туризма и развоја културних и спортских веза две земље.

Институција почасних конзула у Републици Србији има богату традицију и значај у дипломатско-конзуларним односима. Данас, Република Србија има 77 почасних конзула у иностранству, а у Републици Србији је отворено преко 20 конзулата на челу са почасним конзулима. Претежно су то представници пословног света и бизниса, али има и угледних адвоката, професора, лекара, културних радника, као и припадника других професија. Сви су они по правилу високообразоване личности, цењене у својим срединама, који су на добровољној основи и са најбољим намерама прихватили да обављају ову одговорну функцију.

Уверен сам да ће почасни конзул Мађарске у Београду допринети унапређењу дијалога о питањима од заједничког интереса, као и успостављању тешњих веза и сарадње Републике Србије са Мађарском.
Поштовани господине Милутиновићу, дозволите ми да Вам, још једном, пожелим много успеха у раду и да вам уручим оригинале егзекватуре.

Хвала!“

Извор и фото: МСП

The post Обраћање Ивице Дачића поводом отварања Конзулата Maђарске са седиштем у Београду  appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »