Намачка упозорава Иран: Прекините да не би било рата

Немачки министар спољних послова упозорио је да је могућ рат ако Иран настави да плени трговачке бродове других земаља.

Поступање Ирана доводи до «спирале ескалације» која би могла довести до рата — рекао је министар Хајко Мас.

Заплена једног британског танкера у петак, а накратко и другог, чини стање у Заливу много тежим и опаснијим него што је било. Мас је рекао да у евентуалној неконтролисаној војној ескалацији не може бити победника, већ само поражених.

Немачки министар је позвао лидере Ирана да се придржавају «своје одговорности и не наставе да иду спиралом ескалације». Мас је рекао да су напори Европе усмерени на одржавање дипломатских канала отворени за «гласове разума», упркос изазовима.

— Ради се о спречавању рата — рекао је он.

Са друге стране, иранске власти саопштиле су у недељу да је свих 23 чланова посаде који се налазе на британском заплењеном танкеру, који је, према ставу Техерана, изазвао несрећу иранског рибарског брода и због тога званично задржан, на сигурном и доброг здравља, у луци Бандар Абас.

Велика Британија је иранску заплену танкера у Персијском заливу назвала непријатељским актом, одбацивши објашњење Техерана.

Велика Британија се обратила писмом Савету безбедности Уједињених нација наводећи да су иранске снаге заплениле британски танкер док је овај био у територијалним водама Омана, преноси Танјуг.

 

Намачка упозорава Иран: Прекините да не би било рата

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »