Konkurs za nagrade WIPO za intelektualnu svojinu

Monday, July 22, 2019 – 21:30 to Friday, October 18, 2019 – 23:45

Zavod za intelektualnu svojinu Srbije, povodom 99. godišnjice postojanja, objavio je konkurs za takmičenje za dodelu nagrada Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO) za 2019. godinu u četiri kategorije.

To takmičenje, organizovano u cilju promovisanja kreativnosti i značaja zaštite intelektualne svojine za razvoj savremene ekonomije i društva, održava se pod pokroviteljstvom WIPO-a u kategorijama pronalazača ili grupe pronalazača za patent (WIPO Medal for Inventors), pravnih lica za registrovan industrijski dizajn (WIPO IP Enterprise Trophy), autora za monografsko delo ili studijsku izložbu u oblasti društveno-humanističkih nauka (WIPO Medal for Creativity), i učenika ili grupe učenika srednje škole za pronalazak (WIPO Schoolchildren’s Trophy).

Pored navedenih WIPO nagrada, na osnovu uvida u bazu međunarodno registrovanih žigova, na proslavi dana Zavoda će biti dodeljena i nagrada WIPO Users’ Trophy domaćem pravnom licu sa najvećim intenzitetom korišćenja međunarodnog sistema registracije žigova tokom 2019. godine.

Nagrade će biti dodeljene na proslavi dana Zavoda 15. novembra 2019. godine.

Prijave za konkurs moguće je slati najkasnije do 18. oktobra 2019. godine.

Počeci zaštite intelektualne svojine u Srbiji potiču od 20. marta 1883. godine, kada je Kraljevina Srbija bila jedna od svega 11 zemalja potpisnica Pariske konvencije za zaštitu industrijske svojine, koja predstavlja jedan od prvih međunarodnih sporazuma u toj oblasti. Danas ta konvencija, kojom administrira WIPO, okuplja 177 država.

Potpisivanjem Pariske konvencije, Srbija je bila u obavezi da ustanovi posebnu instituciju nadležnu za zaštitu industrijske svojine. To se dogodilo 15. novembra 1920. godine, kada je doneta Uredba o zaštiti industrijske svojine kojom je osnovana Uprava za zaštitu industrijske svojine, koja je vremenom prerasla u Zavod za intelektualnu svojinu.

Detaljan opis kriterijuma, formulari i pravila konkursa nalaze se na sajtu Zavoda za intelektualnu svojinu zis.gov.rs

(SEEcult.org)


Source: Портал за културу Југоисточне Европе SEEcult.org (http://www.seecult.org)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »