Додик: Да је БиХ нормална, Хрват не би био против Пељешког моста

Члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик оценио је за хрватски Вечерњи лист «да је БиХ нормална, у Председништву Хрват не би био против Пељешког моста».

Милорад Додик (Фото: Лола Ђорђевић)

Народна скупштина Републике Српске потврдила је у четвртак увече двотрећинском већином изјаву председавајућег Председништва БиХ Милорада Додика да је за виталне интересе Републике Српске штетан закључак о званичном ставу БиХ у вези са наставком изградње моста Комарна-Пељешац у Хрватској.

Тиме је оспорена одлука Председништва БиХ о обустављању изградње моста, а која је донета тако што су друга два члана Председништва Жељко Комшић и Шефик Џаферовић прегласали Додика.

Додик је јуче за издање «Вечерњег листа» за БиХ изјавио да је Републици Српској у интересу да решава отворене проблеме са Хрватском, а не да тема разговора буде Пељешки мост који је на хрватској територији, док је данас дао интервју и загребачком издању.

На констатацију да тема Пељешког моста није уопште нова и питање зашто је поновно изронила из политичког Сарајева, Додик је казао да «зна да се у прошлости разговарало о томе на који начин поправити перформансе самог моста како би се задовољили захтеви, прије свега бошњачке, сарајевске политике у реализацији неких иреалних планова».

«Мост је подигнут на 55 метара висине и ширине између ступова од 200 метара. На тај су уступак хрватске власти пристале… Ми (РС) смо државотворни ентитет у БиХ, субјект смо међународног права. И сам устав то је афирмисао кроз право да српски члан Председништва покрене витални ентитетски интерес и да коначна одлука о томе буде донета овде у Народној скупштини РС, а не да буде ствар таквих већина какве имамо у Председништву кроз Комшића и Џаферовића, који деле исто гласачко тело и који верују у исте вредности», поручио је Додик.

Упитан о нагађањима да је овим потезом вратио дуг председнику Хрватског народног сабора БиХ Драгану Човићу, Додик је казао да у «у политици има много шпекулација».

«Нити сам ја шта дужан господину Човићу нити обрнуто постоји такав однос. Али управо због тога врло добро сарађујемо у политичким питањима. И то је врло принципијелно. Тај однос никада није био против интереса трећег, у овом случају Бошњака», рекао је Додик.

На констатацију новинара да је његов потез био изненађење за многе, посебно оне заробљене у односима Хрвата и Срба, Додик је одговорио да су «српски и хрватски народ у историји имали много тешких тренутака».

«По правилу, кад један народ обележава неку победу, други обележава комеморацију. Историја је нешто што нам не иде у прилог. Судбина бивше земље зависила је од српско-хрватских односа. У овом тренутку мислим да су Срби и Хрвати решили своја питања, макар у погледу односа држава. Хрватска је држава хрватског народа, а Србија, наравно, српског народа. РС доживљавам као државу нашег народа овде, свестан истовремено политичке улоге и значаја хрватског народа у БиХ», казао је Додик.

Он је навео да «мисли да будућност припада управо односима које су изградили Човић и он, односно политички покрет који их следи».

«Али, ипак је збуњујуће да српски члан Председништва БиХ подржава право Хрватске да гради мост, а хрватски је против?! То изгледа тако, али ми бранимо право Хрватске да на властитој територији уређује односе како хоће. Исто то тражимо и за себе», поручио је Додик.

Он је рекао да се «БиХ потврђује као промашен концепт међународне заједнице, не због Дејтонског споразума, него зато што је међународна заједница деградирала Дејтонски споразум и створила готово немогуће праксе у БиХ у погледу одлучивања о важним питањима».

«Иначе, да је нормално, никада се не би догодило ово да Бошњаци изаберу хрватског члана Председништва БиХ који гласа против Пељешког моста, хрватских националних и државних интереса. То се никад не би догодило, а у томе су пропуст учинили они који су у име хрватског народа давали сагласност на Дејтонски устав и Дејтонски споразум», казао је Додик.

Додик: Да је БиХ нормална, Хрват не би био против Пељешког моста

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »