Вехабија који је решетао амбасаду САД у Сарајеву би могао на слободу за шест месеци

Осуђени терориста Мевлид Јашаревић за шест месеци стећи ће законско право да поднесе захтев за условни отпуст, сазнаје Дневни аваз.

Он је правоснажно осуђен крајем 2012. на 15 година затвора због напада на Америчку амбасаду у Сарајеву 28. октобра 2011. године.

Јашаревић је тог дана испалио 105 метака и тешко ранио припадника полиције Мирсада Велића, који је радио на осигурању Амбасаде. Првобитно је био осуђен на 18 година, али му је касније казна преиначена.

Овај некадашњи припадник вехабијске заједнице у БиХ налази се на издржавању затворске казне у Казнено-поправном заводу Зеница, а до сада је већ одслужио скоро седам година робије.

С одслужених 7,5 година, Закон му гарантује да може да тражи отпуст, што ће, како је потврђено, ускоро и захтевати.

У прилог му иде и, како сазнајемо, добро владање у затвору, а до сада, како нам је речено, није направио ниједан прекршај због чега би био кажњаван.

Свесни смо да је осуђен за тероризам, да је реч о тешком кривичном делу, али то га не спречава да тражи отпуст. То је његово законско право – каже саговорник Аваза, који редовно посећује Јашаревића у затвору и с њим одржава контакте.

Према Закону о кривичном поступку БиХ, условни отпуст представља отпуштање затвореника с издржавања казне затвора пре њеног истека под условима прописаним Кривичним законом ФБиХ, с тим да се за време трајања неиздржаног остатка казне затвора над њим може одредити електронски надзор, а може се обавезати и на наставак мера прописаних програмом третмана.

Зависно од чињенице шта ће Јашаревић написати у захтеву, држава такав захтев мора разматрати, али је питање хоће ли га и прихватити.

Само мали прекршај враћа га на робију. Јашаревић више нема радикалне ставове због којих је и напао Амбасаду САД и ранио полицајца, пише Аваз.

Саговорник Аваз-а тврди да обавља верске дужности, али да се више не дружи с припадницима вехабијске заједнице у БиХ.

Има браду, али није то велика, тзв. вехабијска коврџава брада. Он се скроз повукао. Чита књиге и црта. Најважније је да је сачувао брак и породицу. Жена га с децом свака два месеца посећује у Зеници – каже саговорник. 

(avaz.ba)

 

Вехабија који је решетао амбасаду САД у Сарајеву би могао на слободу за шест месеци

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »