Галијашевић: Запад и даље користи Харадинаја за сопствене интересе

Стручњак за безбедност Џевад Галијашевић сматра да је Запад заинтересован за то да на власти на Косову остане противречни политичар као што је Харадинај.

Галијашевић наводи да су Вашингтон и Брисел заинтересовани да на власти остане један такав политичар који би помагао Западу како би се вршио притисак на Србију и истиснула Русија са Балкана.

«Западне владе су партнери и саучесници у злочинима ОВК и њихових вођа као што су Харадинај, Тачи и други. Заједно су реализовали «пројекат Косово», који је подразумевао прогон Срба, стварање квази државе и институција које би биле параван за организовани криминал, трговину оружјем и дрогом» — каже Галијашевић за дневник Росијскаја газета.

При томе је Запад «затварао очи» на трговину људским органима, а сада се још спокојније односи према њиховој ратничкој реторици, додао је он.

По мишљењу Галијашевића, «Запад, а пре свега САД и Немачка, намеравају и даље да користе Харадинаја за сопствене интересе. И чиме он може за њих да буде вредан? Само учешћем у међуетничким сукобима које они планирају, са циљем да се ослаби утицај и улога Србије на Балкану и стварењем претње по територијалну цјеловитост Србије».

Запад сматра да је притисак на Србију најбољи начин да се очува «државност» Косова, а такође ограничи утицај Русије на Балкану, сматра он.

РТРС

Галијашевић: Запад и даље користи Харадинаја за сопствене интересе

Source: Информативна агенција NewsFront (https://srb.news-front.info)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »