Александар Антић честитао славу рударима уз поруку да их Свети Прокопије чува на послу свих 365 дана

Рударска слава Свети Прокопије обележена је у цркви Покрова пресвете Борогородице у Барошевцу и полагањем венаца на спомен плочу рударима штрајкачима из 1939. године у Рудовцима.

Слави су прусуствовали министар енергетике Александар Антић, директор ЕПС-а Милорад Грчић, представници руководства и синдиката ЕПС-а, огранка РБ Kолубара, челници општине Лазаревац и други гости.

Антић је истакао да је производња струје и угља у Србији у односу на прошлу годину порасла и изнео податак да је производња угља на коповима у Kолубари и Дрмну у другом кварталу ове године већа за 4,9 одсто него у другом кварталу прошле године.

То је, како је истакао, дало допринос укупном расту економије, повећању индустријске производње и расту БДП-а.

„На томе велика захвалност рударима и свим запосленима у ЕПС-у и надам се да ћемо са нашим заједничким плановима које имамо у Влади да тако и наставимо до краја године“, рекао је Антић и честитао рударима празник уз поруку да их тај светац чува на послу свих 365 дана у години.

Напоменуо је да је производња угља од великог значаја за Србију и захвалио свим рударима на великом труду који је, како каже, важан за Србију и који нашој земљи даје економску стабилност.

Подсетио је да је рад ЕПС-а у првом кварталу ове године такође био већи у односу на производњу електричне енергије и угља у односу на прошлу годину.

Према његовим речима, рударство у Србији постаје све значајнија индустријска грана која Србији може да омогући интензиван, стабилан и дугогодишњи раст и развој.

Министар је рекао и да у Влади Србије планирају и отварање нових рударских пројеката међу којима су отварање два велика рудника светске класе ЧУKАРУ, ПЕKИ и ЈАДАР.

Подсетио је да је пре неколико година рударство у нашем укупном БДП-у учествовало од 1 до 1,5 одсто а да данас учествује са 2 одсто.

„Поносан сам на рударе и обећавам да ће Србија уложити максимум напора да се ефикасност, услови рада и безбедност унапређују и да овај тежак посао учинимо лакшим“, рекао је министар.

Извор: Танјуг

 

The post Александар Антић честитао славу рударима уз поруку да их Свети Прокопије чува на послу свих 365 дана appeared first on Социјалистичка партија Србије.

Source: Социјалистичка партија Србије (http://www.sps.org.rs)

Подели:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Translate »